Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägareförbundet föreslår att 90 björnar ska skjutas i länet

90 björnar i länets björnkvot de kommande fem åren minskar björnstammen till 750 individer. Det vill Jägareförbundet Mitt Norrland.

Annons

Förbundets region Mitt Norrland föreslår en ökad björnjakt i Jämtlands och Västernorrlands län.
Förbundet uppskattar att det finns cirka 1000 björnar i Jämtlands län och att den årliga tillväxten är cirka 70 björnar. De vill länets björnstam ska minska med 20 procent, till 750 individer.
För att nå dit måste avskjutningen på 90 björnar hållas under en femårsperiod. Jägareförbundet Mitt Norrland föreslås att det ska skjutas 45 björnar söder om E14 och 45 björnar norr om E14.
Under fjolårets jaktsäsong var tilldelningen i länet 70 björnar.
Förbundet anser också att jakttiden bör förlängas , från 21 augusti till 31 oktober, tidigare år har björnjakten avslutats 15 oktober. Anledningen är att det varit svårt att fylla kvoterna.
"De argument som tidigare anförts mot en förlängning av jakttiden, att inte störa idesgången, är inte relevant. De flesta björnar fälls i anslutning till älgjakt, men annan verksamhet, som till exempel avverkningar eller småviltjakt pågår fortfarande vid den tidpunkten", skriver förbundet i ett pressmeddelande. 

Mer läsning

Annons