Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill bo i Jämtland men det finns inga jobb"

/
  • 28-åriga Frida Abrahamsson bor med pojkvännen Anders i Böle på Annersia. Hon älskar Jämtland och hoppas kunna bosätta sig här permanent efter examen. – Men jag inser att det kan bli svårt. Jag måste hitta ett jobb också.
  • – Det finns andra värden i livet än bara pengar. Hade det varit så enkelt hade jag bosatt mig i en storstad direkt, säger Frida Abrahamsson.

Enligt Svenskt Näringslivs rapport så är det främst den unga delen av befolkningen som minskar i glesbygden. Frida Abrahamsson, 28 år, får illustrera problemet.
– Det blir något av ett moment 22. Jag vill bo i Jämtland mer än något annat, men finns det inte jobb så går det inte, säger hon.

Annons

Frida Abrahamsson har en termin kvar på juristutbildningen i Uppsala och har precis inlett ett semestervikariat på Skatteverket i Östersund som sträcker sig en bit in på hösten.

Målsättningen efter det är att slutföra sin examen i vår och därefter hitta ett jobb i Östersund. Kravet: att hennes utbildning har relevans.

– Jag älskar Jämtland och vill verkligen bo här, men samtidigt måste man vara realist. Har man en utbildning vill man få användning för den, säger hon.

– Tänker jag på Östersund så är det här alla trådar hänger ihop. Min familj finns här, jag har tillgång till båt och natur, det finns en grundtrygghet. Det skulle jag aldrig ha i en stad som Stockholm.

Frida ser även ett antal fördelar med arbetsmarknaden i mindre orter och städer.

– Är man från en stad tror jag att det kan gagna en när man söker jobb där. Familj, bostad och trygghet finns redan och arbetsgivaren behöver inte oroa sig för att den sociala delen av rekryteringen ska bli svår, säger hon.

– Men framförallt blir konkurrensen mindre. Att flytta till en storstad blir mer av en upplevelse för yngre människor i jakt på jobb än att flytta till ... Karlskrona.

Frida tror att unga människor även generellt sett sätter värde på samma saker med glesbygden som hon själv gör – natur, trygghet och lugn – men att problemet är just jobbfrågan.

– Det måste finnas möjligheter för både de som är välutbildade och de med lägre utbildningsnivå. Tyvärr blir det något av ett moment 22: var finns platsen där det råder perfekt balans mellan tillgång och efterfrågan på jobb?

Hur tycker du att man ska locka ungdomar att stanna kvar i sin hembygd?

– Förutom att skapa jobb måste man nog fokusera på andra värden än pengar. Jag tror att många kan tänka sig en lägre lön än vad de kan få i storstäderna om förhållandena runt omkring i vardagen är bra.

– Men jag inser att det är svårt att få ekonomi i verksamheten på mindre orter när folk flyttar därifrån och kundunderlaget minskar. Det är inget lätt problem att lösa, avslutar hon.

Mer läsning

Annons