Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag uppfyller mitt uppdrag till över 100 procent”

/
  • Karin Segersten, skolsköterska på Jämtlands Gymnasium Wargentin.Foto: Henrik Flygare
  • ”Barn och ungdomars ohälsa har ökat”, säger Karin Segersten, som är skolsköterska på Jämtlands Gymnasium Wargentin. Hon tror ändå att det arbete som skolsköterskorna utför förebygger folkhälsoproblem. Foto: Henrik Flygare

Ohälsan för barn och ungdomar ökar stadigt, men Karin Segersten som är skolsköterska på Jämtlands Gymnasium Wargentin håller inte med om att det jobbas för lite på att förebygga problemen.
– Vi har en väl fungerande elevhälsa.

Annons

På Jämtlands Gymnasium Wargentin är problemen inte företrädelsevis övervikt eller fetma. Elevernas stress och alkoholvanor lyfts fram som större problem.

– Det dricks flera gånger i månaden redan i första året på gymnasiet.

– Jag kan förstå den här utredningen. Barn och ungdomars ohälsa har ökat.

Samtidigt är det andra orosmoln vid horisonten. Segersten är medveten om de stora neddragningar som kommer att ske inom skolan de kommande åren.

– Jag tycker inte att det ska dras in, men jag kan tänka mig att tankarna finns.

I Östersund arbetar i dag varje skolsköterska med 560 elever per skolsköterska, en för hög siffra enligt skolsköterskorna själva, men att rekrytera nya anställda verkar svårt.

– Vi jobbar för att sänka elevantalet, men nu när vi sökte vikarier var det jätteproblem.

Karin Segersten tror att den främsta orsaken är att yrket är lågavlönat jämfört med andra vårdyrken.

I folkhälsoarbetet grundar sig skolsköterskorna på de hälsosamtal och enkäter som eleverna gör med jämna mellanrum. Utifrån det underlaget försöker de se hur elevernas hälsa utvecklas.

– Att ordna grupper eller vara i klassrum hinner vi inte med. Vi kanske inte ska ha den pressen. Jag tycker att jag uppfyller mitt uppdrag till över 100 procent. Jag tycker att vi har ett klart och tydligt uppdrag.

Det finns två olika sätt att lägga upp elevhälsoarbetet. Antingen genom en organiserad elevhälsa under barn- och utbildningsförvaltningen, som i Östersund, eller genom att skolsköterskan arbetar direkt under skolans rektor.

– Det är vanligast att man är anställd under en rektor.

Karin Segersten tror att problemen i stor grad finns på de platser där det, till skillnad från Östersund, inte förekommer samarbete med till exempel landstinget.

Mer läsning

Annons