Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag har svårt att se hur det ska fungera i Jämtland”

Förslaget om lotsar som snabbt ska hjälpa nyanlända flyktingar ut på arbetsmarknaden möttes av en hel del kritik i Östersund i går.

Annons

– För mycket storstadsperspektiv över alltihop.

– Jag har svårt att se hur det här ska kunna leda till något bra för oss i Jämtland.

Två röster från personer som i vardagen jobbar med flyktingar efter deras ankomst till Jämtland.

Till våren väntar nya uppdrag och roller för kommunerna och arbetsförmedlingen.

Vid samverkansdagen i Östersund i går hamnade förslaget om lotsar delvis i centrum för debatten.

Lotsar ska hjälpa nyanlända att komma ut i arbete snabbare. Lotsen är en fristående aktör, företag eller organisation, med uppdraget att nyanlända ska få jobb.

– Jag har svårt att se hur det här ska bli bra för oss i Jämtland. Här finns inte så mycket jobb, framhöll Vivian Fabricius som studerar på Mittuniversitetet.

– Är en lösning att vi tillhandahåller undervisning i svenska och samhällskunskap och sedan flyttar de härifrån? undrade hon.

Bengt Greif som är chef på arbetsförmedlingens nyinrättade avdelning för etableringsinsatser för nyanlända svarade:

– Hur arbete och utveckling av näringslivet i Jämtland ska gå till vore förmätet av mig att gå in för mycket på.

– Men om näringslivet här inte kan hitta en framtid är vi illa ute, sa Bengt Greif.

Även andra deltagare upplever att lotsar är en idé som förlösts ur ett storstadsperspektiv.

– Vi har inte riktigt resurser för det här med lotsar som ska ut på arbetsmarknaden med alla varsel och den arbetslöshet som råder, framhöll en deltagare.

– Vi behöver resurser för att bygga upp något annat, är ytterligare en uppfattning som framfördes under samverkansdagen.

Visst medhåll om storstadsperspektivet fick kritikerna av representanter från regeringen, Migrationsverket och arbetsförmedlingen som deltog i samverkansdagen på Scandic i Östersund.

Men de pekade på att även jämtland står inför stora generationsväxlingar, arbetsmarknaden är inte statisk och målet är att alla nyanlända ska delta där det finns möjligheter i hela landet.

Kritikerna laddade om…

– Det är vinstdrivande motiv bakom lotsarna. De nyanlända som de får ut i jobb vill alla jobba med, konstaterade en deltagare.

– Men vi måste ofta gå via kris- och traumacenter eller använda andra resurser innan jobb kan komma ifråga, betonades det när lotsens funktion i det här avseendet ifrågasattes.

Svaret från arbetsförmedlingens Bengt Greif är att lotsen ska vara den som ska hjälpa till i kontakterna i vardagslivet och med arbetet.

– Att ge stöd för att hitta rätt blir lotsens arbete i det här fallet, enligt Bengt Greif.

– Vi jobbar nu med en modell för ersättning till lotsar. Där ska också vägas in hur bakgrunden ser ut på den som man ska jobba med.

– I slutänden är det arbetsförmedlingens ansvar att individen kommer ut i jobb. Lotsarna arbetar på arbetsförmedlingens uppdrag, sa Bengt Greif.

Mer läsning

Annons