Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag har inte fått ett öre i försäkringspengar”

/
  • Per-Bertil ”Pebben” Resman och hans fru Elisabeth gifte sig ett halvår före           olyckan i cisternen. Nu kämpar de tillsammans för att få vardagen att fungera.  Foto: Jan AnderssonDirekt efter olyckan. Per-Bertil ”Pebben” Resman har förts till Akademiska sjukhuset i Uppsala med 70 procent totala brännskador. ”Fyra gånger höll mitt hjärta på att stanna under den kritiska tiden”, berättar ”Pebben”.Foto: elisabeth resman
  • I dag, två år senare. ”Pebben” har nyligen fått veta att utredningen om olyckan är nedlagd och frågan om skadestånd är osäker. ”Hittills har vi inte fått ut ett öre i försäkringspengar”, säger han. Foto: Jan andersson

– Som om inte själva olyckan och allt lidande efteråt varit nog. Nu är dessutom utredningen nedlagd av åklagaren och frågan om det blir ett skadestånd står skrivet i sanden.

Annons

Det säger 47-årige Per-Bertil Resman från Frösön, allmänt kallad ”Pebben”, som fick 70- procentiga brännskador när han hamnade i ett eldhav sedan en oljecistern exploderat vid en inspektion vid Shellmacken i Järpen den 17 november 2006.

– Jag drog en nitlott den där dagen, säger ”Pebben” som var nere i cisternen vid olyckan. Jag har många gånger funderat hur livet hade kunnat vara om inte olyckan hade skett.

Det var strax före årsskiftet ”Pebben” fick beskedet att ingen kunde lastas för expolosionen och att det brott som eventuellt kunde ha förekommit i så fall skulle vara preskiberat.

– Vi funderar på att överklaga att fallet har blivit nedlagt. Någon måste väl ha ett ansvar när en sådan här allvarlig sak inträffar.

Över en kopp kaffe i paret Resmans villa på Frösön, visar ”Pebben” bilder från olika stadier i läkningen på hans skador under de drygt två år som gått efter olyckan. Många av bilderna som hans fru Elisabeth har tagit är mycket otäcka och det är svårt att förstå att ”Pebben” har klarat sig med livhanken i behåll.

Flera gånger tidigare har vi kunnat läst om olyckan i tidningarna men LT ber ändå ”Pebben” att med egna ord berätta vad som hände den där dagen.

Här är hans berättelse:

Stegen hann inte sättas ner innan smällen kom och det blev en fruktansvärd explosion med en tio meter hög eldslåga som slog ur tankhålet.

Men Janne hade sinnesnärvaro nog att sätta ner stegen i elden och få tag i ”Pebben” som börjat klättra upp och hjälpa honom den sista biten.

– Allt det där minns jag, berättar ”Pebben”. Jag bad även Janne att ringa efter ambulans och kontakta Elisabeth. Jag sa att han inte skulle tala om hur allvarlig smällen var. Men när helikoptern landade för att hämta upp ”Pebben” för resan till Östersund, då blev allt svart.

Efter sjukhuset blev det snabb transport till Uppsala och deras brännskadeavdelning. Där konstaterades att han fått 70 procent totala brännskador, varav 59 procent av tredje graden.

– Fyra gånger höll mitt hjärta på att stanna under den kritiska tiden och jag fick blodförgiftning och njurarna slutade att fungera. Efteråt har jag fått höra att inte många som varit så svårt brännskadad som jag har överlevt.

Men det fysiska och psykiska lidandet av skadorna har inte varit nog för ”Pebben” och hans Elisabeth.

En smäll kom när försäkringskassan inte ville bevilja ”Pebben” den speciella bil han vill ha för att kunna komma ut.

– Vi provade en massa olika märken och det var bara en som jag kom in i eftersom mina leder inte går att böja. Men det blev avslag när vi ville ha bidrag till bilen, så vi fick köpa den själva trots att den inte var billig.

”Pebbens” stela leder gör också att han inte kan äta själv och hans fru Elisabeth måste ständigt vara till hands för att hjälpa till.

– Värst är ändå att hela ärendet har blivit nedlagt, säger ”Pebben”. Det visar att det inte är någon idé att kämpa mot stelbenta paragrafer. Här har helt klart ett fel blivit begånget eftersom det inte stod någonstans att det kunde finnas bensin i tanken när vi började saneringen.

– Dessutom är försäkringsreglerna i det här fallet så snåriga att det är omöjligt för en vanlig människa att begripa dem.

– Hittills har vi inte fått ut ett öre i försäkringspengar.

Mer läsning

Annons