Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irländskt ja kan skicka Jens till Bryssel

I dag kan irländarna avgöra Jens Nilssons (S) framtida karriär inom EU. Röstar de ja till en ny grundlag tar han förmodligen en plats i det Europeiska parlamentet.

Annons

I början av juni gick Sverige till val om vilka kandidater som skulle representera landet i EU-parlamentet under den kommande mandatperioden. Efter valet stod det klart att kommunalrådet i Östersund, Jens Nilsson (S), inte fanns med bland de 18 parlamentarikerna. Socialdemokraterna fick röster som räckte för att få skicka fem kandidater till Bryssel, Jens Nilsson stod på partilistans sjätte plats.

Men i kväll har han alltså ytterligare en chans att knipa en plats i EU-parlamentet. Irland går till val om det så kallade Lissabonfördraget som också kallas för EU:s nya grundlag. I fördraget ingår en ny fördelning av ledamöter till parlamentet, en fördelning som skulle innebära att Sverige får skicka 20 parlamentariker i stället för 18.

– Om fördraget går igenom innebär det att piratpartiet och socialdemokraterna får skicka ytterligare en kandidat var. Det skulle innebära att jag får en plats, säger Jens Nilsson.

För att EU:s nya grundlag ska träda i kraft så måste alla 27 medlemsstater godkänna fördraget. Irland hör till de sista som ska ge sitt klartecken. Både i Polen och Tjeckien saknas underskrifter av presidenterna men de väntas inte bli några större hinder för att fördraget ska träda i kraft. Frågan är bara om det blir den 1 januari som planerat eller om det blir först till sommaren 2010. Jens Nilsson väntar med spänning.

– Jag tycker att det är spännande. Om Irland säger ja blir det en revansch för oss socialdemokrater i norra Sverige, säger han.

Mer läsning

Annons