Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Interner vid två anstalter lämnade in identiska tentamina

/
  • Enligt nämnden ”är överensstämmelsen så stor att det måste vara frågan om samarbete eller att den ena studenten haft tillgång till den andres skrivningssvar”.

Internerna satt på varsin sluten anstalt i Sverige, men lämnade in en nästan identisk tentamen på Mittuniversitetet. En av männen hade inte ens anmält sig till tentamen.

Annons

Det var i våras som de två männen satt i varsin cell på två olika slutna anstalter i Sverige och skrev en tentamen till samma kurs på Mittuniversitetet.

Det är i sig inget märkligt. Det märkliga var att deras texter nästintill var identiska.

Ur disciplinnämndens utredning: ”Av utredningen framgår att studenternas tentamenssvar till stor del uppvisar ordagrann överensstämmelse. Enligt nämndens uppfattning är överensstämmelsen så stor att det endera måste vara frågan om samarbete eller att den ena studenten haft tillgång till den andres skrivningssvar”.

Men utredningen går fullständigt bet på hur det misstänkta fusket kan ha gått till och kan således inte besluta om någon disciplinpåföljd. Båda friades således.

En annan underlig omständighet är att en av internerna inte ens hade anmält sig att göra tentamen på kursen.

Disciplinnämnden ger institutionen som godkände tentan en näsknäpp: ”Avslutningsvis vill nämnden betona att det är av stor vikt att institutionerna har rutiner för att säkerställa att tentamen på annan ort genomförs under betryggande kontroll.

Det är enligt nämndens uppfattning mycket olämpligt att en skrivning som lämnas in utan att studenten anmält sig till tentamen, och utan dokumentation om vilka tentamensregler som gällt och hur övervakning skett, godtas som giltig tentamen”.

Mer läsning

Annons