Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationellt fika för alla

/
  • Geoffrey Guest och Sepideh Razavi är två av drivkrafterna bakom det internationella caféet.Foto: Henrik Flygare
  • Sepideh Razavi hoppas på att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet och att utbytesstudenter som flyttar tillbaka till sina hemland alltid ska kunna komma tillbaka och känna sig välkomna på caféet.
  • Geoffrey Guest har bott i Östersund i ett och ett halvt år, i juni tar han examen och återvänder till hemlandet Kanada.Foto: Henrik Flygare

I mars slogs dörrarna upp till det internationella café som huserar i Lär-centrums lokaler, gamla Österängsskolan. Driv-krafterna bakom projektet är utbytesstudenter vid Mittuniversitetet.

Annons

En av anledningarna till att de startade caféet var att skapa en kulturell plattform där människor i alla åldrar kan träffas, fika tillsammans och ta del av andra kulturer.

– På andra caféer i stan är det för dyrt om man är student, säger Sepideh Razavi som varit med i projektet sedan start.

När de traditionella kanelbullarna känns för vardagliga så har du här i stället möjlighet att prova iransk mat och iranskt fikabröd. De försöker, så långt det är möjligt och så långt ekonomin tillåter, att använda ekologiska produkter.

– Vi har även event med olika teman under vissa lördagskvällar. Då har vi mat från olika kulturer och spelar musik från det temalandet, berättar Geoffrey Guest, en annan av initiativtagarna. Nu på lördag anordnas till exempel kurdish night.

Caféet drivs av en ideell förening och är därmed beroende av att gästerna fortsätter besöka dem. En lekhörna är under uppbyggnad och under tisdagskvällar kan de dansanta prova på bland annat latinsk och afrikansk dans.

– Jag trodde aldrig jag skulle komma till Sverige och lära mig afrikansk dans, skrattar Sepideh Razavi.

Mer läsning

Annons