Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inställt: Jakten får inte slå ut ripan

Med bara en vecka kvar till ripjaktspremiären har länsstyrelsen i Jämtland beslutat att ställa in jakten i hela länet förutom i Tåssåsens sameby. Där blir det däremot kraftiga begränsningar.

Annons

Ripinventeringen har visat på ovanligt dålig tillgång av ripa och på mycket svag föryngring i länet. Jakt i nuläget skulle innebära stora risker för den framtida utvecklingen av ripbeståndet.

– Jakten får inte slå ut ripan, säger Jens Andersson, fiske- och jaktansvarig på länsstyrelsen i Jämtland.

Antalet ripor är i de flesta områden mycket små. I vissa distrikt visar resultaten på lägsta tillgången sedan inventeringen påbörjades. Flera områden uppvisar nivåer under två kycklingar per par.

– Det var sämre än väntat och det är väldigt låga tal, säger Jens Andersson.

Redan i fjol var det små ripbestånd och dålig föryngring i länet. Då begränsades jakten på vissa ställen.

Jens Andersson tror att den kraftiga nedgången av gnagare i fjol är en av anledningarna till den dåliga riptillgången. Många sorkar dog förra våren och rovdjuren angrep därför kycklingarna i stället. Det mycket kalla vädret i början av sommaren kan också ha påverkat.

– Vi trodde att det skulle vända i år eftersom det är på väg att bli fler sorkar igen men då kom kylan som gör att kycklingarna fryser. Är det kallt blir det också färre insekter, det vill säga mindre mat till riporna, säger Jens Andersson.

Han tror inte att högt jakttryck under tidigare år har varit bidragande till den negativa utvecklingen.

– Ripbestånden har gått ner även på ställen där vi tidigare har haft begränsningar.

Tåssåsens sameby är det enda området i länet som inte berörs av den inställda jaktpremiären. Där är det tillåtet att jaga men med kraftiga begränsningar. Länsstyrelsen ska tillsammans med en lokal aktör förvalta och administrera jakten.

– Där har vi goda styrningsmöjligheter. Vi har tillsammans med aktörer i byn beslutat att de som har bokat in jaktdagar får komma dit men om någon avbokar tar vi inte in nya. Det är redan över trettio procent som har avbokat, säger Jens Andersson.

I resten av länet kan inte länsstyrelsen kontrollera jakten och därför togs beslutet att ställa in premiären.

Jägare som vill träna sina hundar kan göra det genom att lösa ett vanligt jakttillstånd. Reglerna kring detta presenteras på länsstyrelsens hemsida inför jaktstarten.

Beslutet att ställa in ripjakten räcker fram till den 20 september.

– Jag vet inte vad som händer sedan men jägarna kan inte förvänta sig att stora delar av markerna kommer att släppas, säger Jens Andersson.

Mer läsning

Annons