Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inne eller ute? En svår fråga för många av landets familjer

/
  • Stora som små roar sig i pulkabacken.Foto: Henrik Flygare
  • Pär och dottern Luna Linnarsson kommer susande ned för backen på en snowracer.
  • Olof Edström roar sig med sina barn och vänner utomhus. I bakgrunden leker sonen Ludvig med kompisen Hilda Jakobsson. ”Även nu innan när det varit så kallt har vi varit ute, barnen tycker det är kul och vi försöker vara ute mycket”, säger Olof.
  • Efter att Oskar Åslunds mamma Tinna hjälpt till att sätta på skrid­-skorna är Oskar snabb att fara iväg ut på isen.

Hos familjen Linnarsson är 30 minuter vid datorn två dagar i veckan förhållningsreglerna för barnen. Att vara utomhus och röra på sig är viktigt för familjen. Det är det också för många andra som LT träffade i pulkabacken på Frösön på nyårsafton.

Annons

Nio minusgrader och lätt snöfall banade väg för en aktivitetsfylld dag på pulkor, madrasser och skridskor i pulkabacken och på skridskobanan.

Flera av föräldrarna och barnen som LT träffar har fysisk aktivitet och att vistas utomhus högt på sina prioriteringslistor.

Men så är det inte för alla. Enligt en undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa spenderar vart tredje barn tre timmar eller mer per dag framför tv och dator. Det är en ökning från 2008.

Pär och dottern Luna Linnarsson kommer susande ned för backen på en snowracer.

– Det blir ingen tv alls på nyårsafton. På jul blev det självklart Kalle Anka men annars är det bara Bolibompa för barnen, vi har inte några barnkanaler, säger Pär Linnarsson.

Familjen har bestämt att deras två döttrar inte får sitta vid datorn mer än två gånger i veckan och max 30 minuter per gång.

– Det är inte helt lätt att avbryta dem men det går bättre när man bestämt något. Det är också lite svårt eftersom jag tycker att det är viktigt att de får datavana, säger Pär Linnarsson.

Vid kanten av skridskobanan hjälper Tinna Bäckman sonen Oskar att ta på skridskorna. Tinna och Alexander Berggren har två barn vardera och hela familjen roar sig på Frösön på nyårsafton. De är en aktiv familj.

– Där är viktigt att det blir naturligt för barnen att vara ute och röra på sig och att de kan aktivera sig själva. Jag tror att det är lätt att barn blir sittande framför dator och tv, det är ju lättsamt för föräldrarna, säger Alexander Berggren.

Men han och Tinna ser till att vara med barnen och hitta på saker ute. Det blir mycket slalom, men också längdåkning och skridskor. När det inte är snö är det inlines och cyklarna som tas fram. Tinna sätter också på sig skridskor och åker ut på isen.

Statens näringsdelegation och Nordiska ministerrådet rekommenderar att barn i skolåldern rör på sig minst en timme per dag. Nästan hälften av föräldrarna som deltagit i försäkringsbolagets undersökning har svarat att deras barn inte deltar i några organiserade motionsaktiviteter alls.

Undersökningen visar också att tonåringar tenderar att röra sig allt mindre. I åldersgruppen 9–12 år deltar nästan 80 procent i någon form av organiserad motionsaktivitet, men när de kommer in i yngre tonåren minskar andelen till 60 procent.

Mer läsning

Annons