Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlandsbanan hoppas på miljarder till upprustning

/

Den socialdemokratiska regeringen beslutade 2004 att Inlandsbanan skulle få ett stort antal miljoner för upprustning av banan. Men inga pengar har kommit.
Nu sätter Inlandsbanan sitt hopp till vårens infrastruktursproposition.

Annons

– Den socialdemokratiska regeringen beslutade 2004 om en banhållningsplan som bland annat innehöll pengar som skulle komma 2007 för ett nytt tågledningssystem. Och från 2010 skulle sträckan Sveg Brunflo rustas för 210 miljarder, säger Jan-Eric Sandberg, styrelseordförande för Inlandsbanan AB.
Men investeringspengarna ska passera Banverket först, och där har andra prioriteringar gjorts och Inlandsbanan har därför fått klara sig med det årliga driftsbidraget de får av staten.
– De senaste åren har vi gjort en miniupprustning för att kunna öka bärigheten på sträckan mellan Arvidsjaur och Jokkmokk för att skapa möjlighet för genomgående godstrafik längs banan, säger Jan-Eric Sandberg.
Men för att skapa bättre förutsättningar för att Inlandsbanan ska kunna vara en del av det nationella järnvägsnätet pekar Inlandsbanan nu på en rad nödvändiga satsningar, bland annat:
• Nytt trafikledningssystem.
• Bärighetshöjning på flera bansträckor, så att tyngre gods kan fraktas.
• En del anslutande små tvärbanor bör öppnas.
• Terminalplatser.
• Hastighetshöjning på sträckan Östersund Storuman, till 100 kilometer per timme.
Totalt omfattar de önskade investeringarna 1,8 miljarder kronor. Om de blir verklighet, och när, går dock inte att förutspå.
– Regeringen lägger fram sin proposition om infrastruktursatsningar i vår och detta är de satsningar vi hoppas på. Vår första prioritering handlar om satsningar för 540 miljoner, säger Jan-Eric Sandberg.
Som argument för behovet av upprustningarna pekar Inlandsbanan bland annat på det faktum att Inlandsbanan fungerar som omledningsbana för stambanan samt det behov som finns för godstransporter genom inlandet.

Mer läsning

Annons