Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget vårdavtal mellan Norge och västra Härjedalen

Invånarna i västra Härjedalen kommer inte att få något generellt vårdavtal med Röros och Tynsets sjukhus.

Annons

Det bestämde sig landstingsfullmäktige för i går. Men beslutet var långt ifrån enigt, hela den borgerliga gruppen reserverade sig mot beslutet.

I april 2007 motionerade Christer Siwertsson, m, i frågan. Han pekade på att hälso- och sjukvårdsresurserna i Härjedalen urholkas på ett icke acceptabelt sätt.

– En enkel resa från Sveg till Östersund är 18 mil och mellan Funäsdalen och Östersund är sträckan för en enkel resa runt 22 mil, skriver han.

– Till Röros har Funäsdalsborna 6,5 mil enkel resa och till Tynsets sjukhus är det 12 mil.

Frågan har nu stötts och blötts i beredningen för vård och rehabilitering och i går var det dags för ett slutgiltigt besked i frågan.

– Ett avtal med Norge skulle kosta så mycket mer utan att vi kan se motsvarande besparingar inom landstinget, säger Ann-Marie Johansson, s. Det blir alltså en fördyring.

Christer Siwertssons förslag till landstingsfullmäktige blev nu att försöka starta en försöksverksamhet i ett interregprojekt med Norge. Men majoriteten i fullmäktige ställde sig kallsinnig.

– Det kostar att göra interregprojekt också, slog Bengt Bergqvist, s, fast. Det måste vi ta till oss när vi håller på med prioriterings- och omställningsarbete.

– Dessutom deltar vi redan i ett interregprojekt med Krokom och Strömsund som handlar om samarbete med Norge. Det försöket följs av en forskare och när vi får resultatet kan vi se om något går att använda i andra gränskommuner.

Men Christer Siwertsson anser det vara rimligt att kräva att man inte ska behöva åka 44 mil för att få cytostatikabehandling, när man i stället kan åka 12 mil till Norge.

Han pekade även på att det mellan jul och påsk finns 25 000 turister i området varje dag.

Klas Hallman, c, är själv från Härjedalen säger att de redan har ett avtal med Norge när det gäller räddningstjänst.

– Men det borde vara en positivare stämning i lokalen, säger han, det kommer glåpord från alla partier.

Nu blev beslutet, efter en lång debatt, att specialistvårdsverksamheterna får uppdraget att snabbt upprätta enskilda vårdavtal med Norge för enskilda patienter med ett upprepat behov av vård en gång per månad eller tätare.

Mer läsning

Annons