Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget sommarlov på Böle byskola

/
  • Sven Nilsson, Marianne Sundberg och Janne Johansson sitter i styrelsen för Böle byskola. De är nöjda med utbyggnaden som skräddarsytts för att passa lärarnas och elevernas önskemål. ”Fönstren är lägre så att även de små barnen ska kunna se ut”, säger Sven Nilsson.
  • När eleverna på Böle byskola kommer tillbaka till sin skola efter sommaren möts de av ett nytt klassrum och en ny entré. Foto: Ulrika Andersson
  • Janne Johansson står uppe på träterassen som ligger ovanpå det nybyggda klassrummet. Det finns en tanke bakom att bygga trädäcket. ”Härifrån kan lärarna ha bra koll över hela skolgården”, säger han.

Trots att det är sommar och skollov så är det full aktivitet hos friskolan Böle byskola. Nya lokaler byggs för att klara av ett större elevantal.

Annons

– Det är färdigt till skolstarten i augusti, säger Janne Johansson, säger Janne Johansson som sitter i styrelsen för Böle byskola och fungerar som projektledare för byggandet.

Friskolan Böle byskola bildades 2003. Som ägare till skolan finns en ideell förening.

Länstidningen träffade styrelsemedlemmarna Janne Johansson, Marianne Sundberg och Sven Nilsson inne i skolans nya lokaler.

– Det byggs mycket på den här sidan av Storsjön. Hade vi inte byggt ut hade vi inte kunnat ta emot alla elever till hösten, säger Marianne Sundberg.

Hon berättar att det kommer finnas 85 eller 87 elever på skolan i höst. Men det kommer att bli ännu fler elever tror Marianne Sundberg.

– Om några år är det 140 stycken elever, säger hon.

Allt är inte frid och fröjd i Böle byskola trots att det nu byggs ut och att elevantalet stiger brant uppåt. Marianne Sundberg berättar att kommunens hyresersättning är beräknad på när kommunen senast byggde en skola själv – närmare 20 år sedan.

Det finns andra saker som gör att Böle byskola inte kan bygga ut det de säger sig behöva på en gång.

– Skolan är inte momspliktig och vi måste därför betala momsen. Då blir allt 25 procent dyrare. Det blir väldigt svårt att bygga då, säger Marianne Sundberg.

Hur löser man det?

– Jag vet inte, säger Marianne Sundberg.

– Vi får bygga i etapper helt enkelt, säger Sven Nilsson.

– Det är bara att hoppas att kommunen ändrar sig. Att kommunen kommer till insikt, säger Janne Johansson.

Mer läsning

Annons