Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget slutgiltigt besked om en staty av Gustav III

/

Tolvårige Olle Björkbaum fick inget slutgiltigt besked kring sitt förslag att sätta upp en staty av Gustav III i Östersund.

Annons

Frågan var uppe på gårdagens kommunfullmäktige men ledamöterna valde att skicka ärendet tillbaka till den nämnd som tidigare behandlat ärendet. Olle skrev i februari i år till kommunen och önskade att man skulle sätta upp en staty av Gustav III någonstans centralt i stan. Hans idé var att statyn skulle kunna placeras i Badhusparken alternativt en bit ut i vattnet.

Olle Björkbaum besökte gårdagens fullmäktigemöte och redogjorde då för sin åsikt att en av Sveriges stora kungar, och dessutom den som grundade staden, förtjänade en staty i Östersund.

– Jag vill inte att den ska stå någonstans och smälta in i miljön. Jag vill att den ska sticka ut och stå ute i Storsjöns vatten.

Kultur- och fritidsnämnden, som tidigare inte velat satsa på någon staty, har nu åter fått ansvaret att ta hand om frågan. Fullmäktiges beslut blev att kultur- och fritidsnämnden i framtiden får värdera möjligheterna att uppföra en staty eller någon annan konstnärlig utsmyckning med koppling till Östersunds grundare.

Mer läsning

Annons