Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget regionförbund i Mittsverige förrän tidigast år 2015

Region Mittsverige kan bli verklighet tidigast år 2015. Halland och Gotland däremot får bilda regionkommuner redan år 2010.

Annons

Region Skåne och Västra Götaland kommer också att bli permanent.

Äntligen har regeringen lämnat ett besked i regionfrågan. Men det blev inte som företrädarna för region Mittsverige hade tänkt sig.

Alliansen i landstinget aktualiserar nu frågan om att bilda ett Regionförbund för Jämtlands län tillsammans med länets kommuner – igen.

Försök som gång efter gång misslyckats genom åren. Senast 2006 stupade bildandet på ett blankt nej från regeringen på en begäran om ett mer generöst länsanslag.

Landstingsrådet för oppositionen, Marianne Larm-Svensson, c, anser det är glädjande att ett besked kommit och att de nu får tid på sig att förankra hur förändringen ska ske hos medborgarna

Men landstingsrådet Robert Uitto, som även är ordförande för den ideella föreningen för bildande av Region Mitt, är både besviken och förbannad.

– Detta var vad jag ytterst anade, en kompromiss. Centern har drivit frågan stenhårt, men de klarade det inte eftersom majoriteten i regeringen är moderater och de vill inte ha regioner överhuvud taget, säger han.

Samtidigt som han pekar på hur det haglar centerpartistiska uttalanden runt om i landet om att regeringen har varit kloka, det blir regioner.

– Skåne och Västra Götaland går bra liksom Galland och Gotland, men Norrland och vi häruppe, vi får avvakta.

Går det att hålla på med föreningen till 2015?

– Det ska vi diskutera med arbetsskotten i föreningen och region Norr för att se vad vi kan göra tillsammans. Min uppfattning är att föreningen ska vara kvar, det finns mycket att göra eftersom det ska bli regioner som vi tolkar beskedet. Men nu måste vi lugna ner oss med jobbet.

– Dessutom går vi fram och diskuterar att bilda ett regionförbund i Jämtland. Alla i landet har regionförbund utom vi.

Går det att komma överens om det nu då?

– Jag vet inte, varje kommun får själv bestämma, men det går bara att bilda inom länsgränsen. Nu måste alla jobba i regionförbund för att snabbt få ta del av statens kaka.

– Men vi kan samarbeta med Ånge, Sundsvall och Nordanstig ändå. Jag är ändå förvånad över varför vi inte får bilda ett regionförbund, men det är fortfarande målet.

Mer läsning

Annons