Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget nytt elevhem byggs i Östersund

Det blir med största sannolikhet inget nytt elevhem i Östersunds kommun.

Annons

Trots det skriande behovet av elevhemsbostäder föreslås politikerna att stoppa planerna med anledningen av den dåliga kommunekonomin.

I mars förra året fick Östersunds kommunledning i uppdrag att undersöka möjligheten att öppna ett elevhemsboende och föreslå vilken driftsform som skulle vara lämplig.

Jämtlands gymnasieförbund har tidigare undersökt behovet och konstaterat att bostadsmarknaden för gymnasielever är besvärlig då ungefär 45 procent av de gymnasieungdomar som studerar i Östersund är skrivna i en annan kommun.

Redan hösten 2007 föreslog gymnasieförbundet att ett bemannat elevhem med plats för ett femtiotal ungdomar skulle inrättas i Östersund. Sedan Alléhemmet lades ner 1994 har det inte funnits något sådant boende i Östersund.

Men det lär dröja innan ungdomarna får ett bemannat elevhem i stan.

Inför finansutskottets sammanträde nu på onsdag föreslår chefstjänstemännen i Östersunds kommun att lägga elevhemsplanerna på is. Kostnaden blir helt enkelt för hög.

Beslutet som kommunstyrelsen fattade i höstas, att satsa en halv miljon kronor per år för att klara driften av ett elevhem, är reviderad. ”…det går inte att driva elevhem inom den kostnadsnivån”, skriver tjänstemännen. Och sedan dess har kalkylerna ändrats som pekar på en årskostnad på 1,4 miljoner kronor om hemmet öppnas i en kommunägd fastighet.

”Kommunens ekonomiska förutsättningar med sänkta skatteintäkter gör att kommunen måste sänka sin kostnadsnivå. Kommunledningsförvaltningens bedömning är därför att det i nuläget inte är rimligt att lägga mer kraft på ytterligare utredning av elevhemsboende”, skriver kommundirektör Bengt Marsh.

Mer läsning

Annons