Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget krisavtal i skogsindustrin – facket sa nej

/
  • Skogs- och Träfacket har försökt hitta en lösning tillsammans med sina arbetsgivare men stupat på lönediskussionerna.Foto: hans råger bergström

Trots en arbetslöshet på snart 25 procent blir det inget krisavtal i skogs- och tränäringen. Skogsfacket säger nej till lönesänkningar trots att det kanske räddar jobb.

Annons

Arbetsgivarna hade velat ha ett avtal av samma typ som IF Metall träffat med ett antal arbetsgivare inom industrin. Men Skogs- och Träfacket säger nej:

– Fast det är en sanning med viss modifikation att vi säger nej. Vi har försökt att hitta en lösning men inte lyckats, säger fackets avtalssekreterare Per-Olof Sjöö.

Enligt honom var facket berett att spela med arbetstiden, jobba mindre nu och mer sedan när det förhoppningsvis vänder.

– Men då har vi inte talat om några inkomstminskningar utan att man skulle behålla sin ordinarie lön. Och det är väl där skon klämmer, säger Sjöö.

Krisen är extra stor i skogs- och tränäringen.

– Vi räknar med att ha 25 procents arbetslöshet vid halvårsskiftet, säger Sjöö.

Men trots den skenande arbetslösheten tror han ändå inte på arbetsgivarnas modell om sänkt lön och arbetstid för att rädda jobb.

Skogsindustriernas vd Marie S Arwidson varnar för att det kommer ännu fler varsel nu. Inom sågverksbranschen har 480 personer varslats sedan årsskiftet och mer lär komma, speciellt nu när facket nobbat företagens möjligheter att sänka kostnaderna, enligt Arwidson.

Hon tycker dessutom det är extra bekymmersamt eftersom många sågverk ligger på små orter, där varsel eller nedläggningar får extra tuffa konsekvenser. Omkring 11 000 jobbar i sågverksbranschen.

Vid sidan av sågverken har även arbetsgivarna inom trä- och möbelindustrin fått nej av Skogs-och Träfacket. Där arbetar omkring 60 000 personer.

Dessutom förhandlar Skogsindustrierna även med Pappers om ett krisavtal. De förhandlingarna pågår, än så länge utan resultat, enligt Arwidson.

Mer läsning

Annons