Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget brott mot arbetsmiljölagen vid dödsolycka

Den tragiska olyckan i Borgafjäll i slutat av förra året är nu utredd. Arbetsmiljöverket har konstaterat att det inte finns någon misstanke om brott mot arbetsmiljölagen.

Annons

LT skrev en artikel runt juletid om olyckan i Borgafjäll.

Fjällbyn ligger på gränsen mellan Jämtland och Västerbottens läs, men inne i Västerbotten.

Polisen fick larm vid 16-tiden på eftermiddagen (en lördag) om att en man i 50-årsåldern troligtvis hade drunknat. Mannen var på väg att hjälpa en vän med sin pistmaskin eftersom han kört fast lite längre bort i terrängen.

När han inte dök upp fann man sedermera ett hål i isen över en tjärn som skoterleden går rakt över. Tjärnen är cirka 50 gånger 50 meter till ytan och sju–åtta meter djup.

Räddningstjänsten från Dorotea gjorde ett antal dykningar och de fann pistmaskinen på botten– men ingen människa. När sedan kustbevakningen från Härnösand tog över hittade man sedan mannen i pistmaskinshytten.

Nu har Arbetsmiljöverket gjort en utredning, vid sidan av polisens utredning, och kommit fram till att det inte finns någon misstanke om brott mot arbetsmiljölagen.

– Vi har gått igenom ärendet och kommer att avsluta det. Vi ska göra en sammanfattning. Inget brott har begått och man har inte brutit mot några föreskrifter, säger Elisabeth Åkerlund, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket i Umeå.

Mer läsning

Annons