Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut om ersättning till kåren när avgift slopas

/
  • Från och med 1 juli nu i sommar ska den obligatoriska medlemsavgiften till studentkåren tas bort. Detta oroar många kårer eftersom de är beroende av medlemsavgifterna för att kunna driva sin verksamhet.

Till sommaren försvinner kårobligatoriet. Mittuniversitet ska stödja kårerna ekonomiskt på något sätt efter det men inga beslut är fattade ännu.

Annons

Det är obligatoriskt för studenter att vara medlem i en studentkår, med det följer en avgift.

Men regeringen har bestämt att obligatoriet ska tas bort från 1 juli. Många kårer oroas eftersom de är beroende av medlemsavgifterna för att kunna driva sin verksamhet.

– Det pågår ett arbete tillsammans med kårerna kring detta. En naturlig följd av att kårobligatoriet försvinner är färre medlemmar. Det är viktigt för universitetet att kåren finns men vi har inte fattat några beslut om ersättning, och nivåer kring detta, säger Arne Wahlström, jurist på Mittuniversitetet.

Pontus Rosér, ordförande i Östersunds studentkår, berättar att kåren räknar med ett stort inkomstbortfall när obligatoriet försvinner. Hans förhoppning är att studentkåren i Östersund ska kunna ha exakt samma verksamhet som tidigare.

– Vi kommer givetvis att fortsätta visa upp vår verksamhet och fortsätta erbjuda studenterna en god service. Vår strategi inför nästa år är att bättre visa upp vad vi faktiskt gör, något som inte alls visat sig vara så uppenbart för alla parter som vi kanske tidigare har trott, säger Pontus Rosér.

Mittuniversitet kommer dock inte att fatta några beslut om hur det blir med ersättningen före nyår.

– Diskussionerna pågår, kårerna måste ha en chans att göra sitt budgetarbete först. Jag tror att vi kommer att ta upp detta för beslut i februari, säger Arne Wahlström.

En av studentkårernas främsta uppgifter är att se till att studenternas intressen tillgodoses.

Mer läsning

Annons