Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget besked om mer pengar till Torvalla hälsocentral

Torvalla hälsocentral får vänta på klart besked om extra pengar.
– Vi vet att de har ett hårt tryck och en annan befolkningsstruktur i Torvalla än i övriga länet, säger landstingsråd Harriet Jorderud, s.

Annons
LT berättade i går om resursproblemen på Torvalla hälsocentral.
Ett fördelningssystem med ersättningar från landstinget, den så kallade kapiteringsprincipen, gör att de som behöver mest vård är de som får minst pengar.
För 1,5 år sedan erkände landstingsrådet Robert Uitto, s, att det var ett orättvist system som slog hårt mot Torvalla och lovade att lösa situationen.
Inget har hänt sedan dess och nu ställer Arbetsmiljöverket krav på att landstinget åtgärdar problemet.
Landstingsrådet Harriet Jorderud, s, svarar:
– Arbetsmiljöverket kommer att få ett svar och vi kommer att berätta hur gången är; att det ligger många stora jobb på landstinget som har med totalen att göra just nu.
Men resursbristen i Torvalla är något som landstingsledningen känt till sedan flera år. Varför tar det sådan tid?
– Vad jag förstår har man fått påfyllning i sin budget på 1,4 miljoner kronor.
Problemet är att de extra pengarna försvann direkt när ersättningen för läkemedel minskade med närmare en miljon kronor. En fördelning som följer samma modell som kapiteringsprincipen.
– Jo, visst det kan man ju tycka. Det system vi har är kanske inte det bästa. Det gäller ju att hitta ett bra innehåll i systemet och där har vi inte lyckats fullt ut. Det har vi tittat på men inte gjort någon förändring. Det måste vi göra.
Återigen, detta problem har ju påpekats i flera år.
– Ja, flera år. Det är klart man har haft det besvärligt men totalt har vi inga mer resurser. Vi har ändå försökt göra omfördelningar av resurserna inom primärvården för att det ska bli ett bättre läge i Torvalla.
– Vi vet att de har ett hårt tryck och en annan befolkningsstruktur i Torvalla än i övriga länet som gör att man tappar i kapiteringssystemet, det håller jag med om.
Arbetsmiljöverket kräver svar på hur landstinget ska lösa situationen i Torvalla innan den 15 januari nästa år.

Mer läsning

Annons