Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ville ansvara för förvirrad man

Socialförvaltningarna i Östersund och Luleå får kritik sedan de inte kunnat bestämma vem av dem som var ansvariga för en sjuk och förvirrad man. I stället bollades han fram och tillbaka.

Annons
Efter att en patient bollats fram och tillbaka mellan socialförvaltningarna i Luleå och Östersund får de nu kritik av verksamhetschefen för geriatrik och rehabilitering i Luleå. Kritiken gäller en förvirrad och sjuk man som skickats från Östersund, där han har bott på en camping, till Luleå, där han är skriven. Men ingen möter upp och tar hand om honom vid ankomsten. Mannen tar in på hotell, och eftersom han uppträder förvirrat förs han slutligen till Sunderby sjukhus av polisen. Det är sjukhusets verksamhetschef som nu riktar kritik mot de båda socialförvaltningarna.
När mannen ska skrivas ut från sjukhuset är det oklart vem som har ansvaret för honom. Av socialförvaltningen i Luleå hänvisas han tillbaka till Östersunds kommun för att få en förvaltare, och då också kunna få bistånd. Slutligen bestäms det att det är Luleå kommun som har ansvar för patienten. Detta gjorde i sin tur att mannen inte kunde skrivas ut från sjukhuset. Sjukhuset har själva fått ta ansvar för att reda ut mannens vistelseort.
Nu kräver verksamhetschefen för sjukhuset i Luleå en översyn av hur kommunerna agerar i de fall där människor med oklar vistelseort hamnar på sjukhus. Detta för att slippa onödigt lång handläggningstid, och längre sjukhusvistelse än nödvändigt.

Mer läsning

Annons