Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen sol till midsommar – det vänder nästa vecka

Vädret ser bedrövligt ut just nu och det lär inte bli så mycket bättre till midsommar enligt prognoserna från SMHI. Solen kan komma att kika fram på midsommaraftonen, men gardera med tjocktröja och regnställ om du ska dansa kring midsommarstången.

Annons

Ärligt talat så ska vi kanske inte så hoppas så mycket på knallblå sommarhimmel och strålande sol över länet till midsommar.

Tämligen samstämmiga uppgifter från SMHI och hemsidor som insun.se, yr.no och prognosen.se pekar på ett regnigt Jämtland och Härjedalen nu på fredag den 19 juni.

Det verkar dock som att chansen till lite sol är större ju längre söderut i länet man bor. Som en liten tröst kan poängteras att sommarvärmen början komma redan under midsommarhelgen och framåt slutet av nästa vecka ska molnen skingras och det är stor chans till temperaturer på upp mot 20 grader. Störst chans till riktig sommarvärme finns i Härjedalen.

LT har tittat närmare på midsommartemperaturen i Östersund de senaste decennierna och man kan ju inte påstå att residensstaden haft tumme med vädergudarna.

Temperaturen har legat under det normala vid 22 midsommaraftnar av 28 möjliga sedan 1980 enligt statistik från SMHI.

Fast så har det förstås inte alltid sett ut.

När det gäller värme så är det en midsommar som står i särklass: 1935. Midsommarafton 1935 var det hela 35 grader i Sveg och något måttligare i Östersund med 31,2 grader. Fast midsommaren krigsåret 1939 var den kallaste hittills i Östersund med bara 8,4 grader.

Under juni finns det fortfarande en del kalluft kvar över norra Ishavet och Grönland som kan strömma söderut och spela oss ett spratt, konstaterar SMHI. Temperaturerna kan därför skifta ordentligt från år till år beroende på var luften kommer ifrån.

Medelvärdet av midsommaraftonens högsta temperatur de senaste 100 åren är inte högre än 20 grader för Stockholm och 18 grader för Östersund.

Skurar är ett vanligt fenomen på midsommarafton. Vill man undvika skurarna är det i i regel säkrast att hålla till vid en kust, undantaget är Skånes västkust där moln kan driva in från Själland.

Mer läsning

Annons