Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen medvind för vindkraft norr om Grytan

En vindkraftspark strax norr om Grytan ser inte ut att få någon medvind. Östersunds kommun är skeptisk. Och nu sätter även Försvarsmakten ned foten.

Annons

Strax norr om Grytans skjutfält, fem kilometer från Torvalla och tio kilometer från Östersunds centrum, har företaget Rabbalshede Energi visat intresse för att uppföra en vindkraftspark. 30 vindsnurror finns med i planerna.

Fram till 22 juni har alla berörda parter kring området på sig att komma med invändningar. Och Östersunds kommun har redan konstaterat att de ställer sig skeptiska till den planerade parken.

Den anses innebära stor påverkan på landskapsbilden, främst från Mariebysidan och även från Frösön. Kommunen anser också att vindförhållandena på platsen inte är optimala.

Nu sätter även Försvarsmakten ned foten när det gäller området precis norr om Grytan. Och de konstaterar att det är "i konflikt med totalförsvarets intressen".

Snurrorna riskerar att störa militär flygverksamhet, övnings- och skjutverksamhet men framförallt olika tekniska system, skriver de.

Vindkraftsverk skall enligt internationella riktlinjer inte stå för nära en väderradarstation. När Försvarsmakten har låtit SMHI göra beräkningar över de 30 föreslagna vindsnurrorna, med hänsyn till radarn, visar det sig att bara två av vindkraftsverken kan byggas.

Försvarsmakten hänvisar också till att Grytans skjutfält ligger i inflygningen till Östersunds flygplats och detta kan göra att man måste begränsa höjden på de verk som planeras.

Försvarsmakten skriver även att de har en del andra synpunkter på vindkraftsparken, men dessa skäl kan inte redovisas öppet.

Mer läsning

Annons