Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen matinformation för eleverna

Förslaget att barn och ungdomar ska få information om innehållet i maten de äter avslogs av kommunfullmäktige i går.

Annons

I slutet av förra året skrev Matilda Amundsen Bergström ett brev till de ansvariga i Östersunds kommun. Hon går själv på Palmcrantzskolan och hennes medborgarförslag var att eleverna i kommunens skolor ska få veta vad skolmaten innehåller.

Konkret gick hennes förslag ut på att det ska finnas en näringsvärdesdeklaration för varje maträtt som eleverna enkelt kan ta del av. På deklarationen ska det exempelvis framgå vilka tillsatser som ingår i maten, om det finns några transfetter eller vilka sockerarter som maten innehåller.

Förslaget har behandlats på olika håll och i går togs frågan upp i kommunens högsta beslutande församling. En majoritet av kommunfullmäktiges ledamöter ansåg visserligen att tanken om näringsdeklarationer för skolmaten var god men att det inte får ta några större resurser i anspråk.

Ett argument som framfördes var att barn och ungdomar ska kunna lita på att den mat som serveras i skolorna är näringsrik och utan onödiga tillsatser. Med andra ord att de själva inte ska behöva ta ansvar för maten utan att kommunen tar ansvaret åt dem.

Något direkt gehör fick Matilda Amundsen Bergström alltså inte för sitt förslag om detaljerade näringsbeskrivningar för skolmaten. Det konkreta beslutet formulerades dock i termerna: ”Informationen om vad som serveras, ursprung och varumärke ska i möjligaste mån alltid finnas.”

Mer läsning

Annons