Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ingen känner sig trygg inom landstinget i dag”

/
  • I går varslade landstinget 115 anställda men än har inga personer eller grupper pekats ut. ”Det är skakigt just nu”, säger Kommunals Thomas Olander och får stöd av undersköterskan Kerstin Gustavsson.
  • ”Det tar ett tag innan folk smält detta, dessutom har många inte en hört och sett att varslen är lagda”, säger undersköterskan Stig Sundelin.

Oron sprider sig bland de anställda på sjukhuset. Ingen vet vilka som kommer att drabbas av varslen, dessutom finns inte skyddsnätet i form av en bra a-kassa längre.

Annons

Totalt har Kommunal 816 medlemmar inom landstinget varav 700 är undersköterskor.

Men i går när LT träffade några av dem på sjukhuset visste de inte ens att landstinget hade lagt varsel.

– Det är inte många av våra medlemmar som sitter framför en dator om dagarna, säger Thomas Olander som företräder Kommunal på sjukhuset.

– Vi vet att det är en stor oro på Strandvillan där tio av våra medlemmar arbetar. De skulle vilja vara kvar men hyran är tydligen för dyr.

Kerstin Gustafsson har sin tjänst som undersköterska på ortopeden där hon inte tror att någon direkt berörs i den här omgången.

– Men alla känner oro, säger hon. Vi har varit med om så många omorganisationer att vi nu varken har tid eller ork att engagera oss.

Thomas Olander har liksom Kerstin Gustavsson en känsla av att landstinget har överanställt sjuksköterskor och därför kan besparingarna komma att ske i ”rakt nedstigande led” alltså bland undersköterskor.

– Ser man till de verksamheter som ska prioriteras handlar det om arbetsuppgifter för sjuksköterskor och läkare, säger Thomas Olander.

Dessutom tror han att ledningen sneglar på sekreterarna eftersom det fortfarande är många kvar inom verksamheten.

– Men det är skakigt nu, konstaterar han vidare, eftersom inte skyddet finns kvar. Jag menar att de som bli uppsagda kommer ut till en försämrad a-kassa, försämrad sjukpenning och inte heller får landstinget några statliga pengar som går att använda till exempelvis pensionslösningar.

– Det är tufft både för personal och för patienter, säger Kerstin Gustafsson.

Undersköterskan Kina Johansson är på väg hem från jobbet och hon bekräftar att alla pratar om nedskärningarna och undrar hur det kommer att bli.

– Landstinget har konverterat från undersköterskor till sjuksköterskor under många år nu, säger hon, vi måste kanske titta på om rätt person gör rätt saker.

– Vi undersköterskor får inte mycket kompetensutveckling men vi kanske måste börja ta för oss lite mer.

Stig Sundelin arbetar som undersköterska på medicin och han menar att det tar ett tag innan folk har smält informationen.

– Många har inte ens hört eller sett att landstinget har varslat, säger han, det tar några dagar innan vi har smält detta.

Nu ställer Thomas Olander krav på en risk- och konsekvensanalys för sina medlemmar ur arbetsmiljö- synpunkt.

– Vi har blivit kallade till förhandlingar för landstinget vill plocka bort 200 kronor för nattpersonalen som de fått extra, säger han. När det blir förhandling kring varslen vet jag inte.

– Men ingen känner sig trygg inom landstinget i dag. Till syvende och sist handlar det om pengar och staten skjuter inte till några pengar för vård och omsorg i vårt län.

Mer läsning

Annons