Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ingen jävla union, Jämtland är en EU-fri zon”

/
  • ”Vi som bor här vill engagera oss och göra det vi kan för att visa vad vi tycker”, säger Lars Axelsson, en av arrangörerna. Foto: Håkan Luthman

Aktionsgruppen Fuck EU samlades i går på Stjärntorget i Östersund för att demonstrera. Upp mot hundra personer följde med i tåget och manifesterade mot bland annat EU:s klimatpolitik.

Annons

”Vi vill inte ha uran, det gäller våra liv - det gäller våra barn” och ”Ingen jävla union, Jämtland är en EU-fri zon” är ett par av slagorden som ekar mellan gågatans väggar när aktionsgruppen Fuck EU har sitt demonstrationståg. En av parollerna är att EU måste skärpa sig i förhandlingarna om ett nytt, globalt klimatavtal.

– Jag är ingen EU-fantast men vi gick hit mest för att visa vårt stöd mot uranbrytningen. Det är bra att det är ungdomen som går längst fram, för det är de som är vår framtid, säger Elise Jonsson som hakat på tåget.

Lars Axelsson, som är med i arrangörsgruppen, berättar att aktionsgruppen är en blandning av folk som inte är med i någon organisation – men som ändå är politiskt engagerade.

De startade Fuck EU för att demonstrera nu när EU-ministrarna är i Åre, men kommer även att åka till det internationella klimattoppmötet i Köpenhamn i december.

– Vi som bor här vill engagera oss och göra det vi kan för att visa vad vi tycker, säger Lars Axelsson.

Efter demonstrationen har aktionsgruppen ordnat med gatufest på Stjärntorget, med olika musikuppträdanden, grillning och plats för öppna diskussioner.

– Det blir lite som en musikmanifestation. Vi är ganska många unga personer som jobbat med det här och tänkte att det var en rolig grej, säger Lars Axelsson.

– Vi vill visa att vi inte är några galna anarkister utan bara glada människor som vill påverka, säger Albin Karlsson, en av deltagarna.

Mer läsning

Annons