Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen finanskris på den svarta julmarknaden

Marknaden där stulna kreditkort och koder används på Internet växer.
– Det är julafton varje dag. Så sammanfattas läget av IT-säkerhetsexperten Per Hellqvist.

Annons
En ny rapport som presenterades av säkerhetsföretaget Symantec i går visar att någon finanskris inte råder på svarta marknaden på nätet. Där ökar omsättningen av stulna varor och bedrägeritjänster.
Säkerhetsföretaget bevakade en illegal häleriserver från den 1 juli förra året till sista juni i år. Under tiden uppgick värdet på de utannonserade varorna till cirka 2,3 miljarder kronor värden över.
Häleriservrarna flyttas ständigt för att inte upptäckas. Enligt Symantec ligger Sverige på tionde plats, med två procent av alla illegala häleriservrar i världen.
Men det behöver inte vara svenskar vid datorerna. En köpare i USA kan samtala med en säljare i Estland via en server i Östersund.
Ökningen av affärer på svarta marknaden sker samtidigt som den lagliga handeln på internet växer.
Nätet tar allt mer marknadsandelar från den traditionella handeln, enligt en rapport från Handelns utredningsinstitut och Posten.
I skuggan av näthandelns ökning drabbas allt fler av bedragare på nätet. Ofta i samband med att utlovade varor eller tjänster inte existerar och bedragaren försvinner när pengarna överförts.
I Jämtland ökar nätbedrägerierna.
– Internet står för bedrägeriökningen där nya idéer används för att lura folk, exempelvis i samband med blufföretag och bluffakturor.
Det konstaterade kommissarie Per Thelin på Östersundspolisen vid en genomgång av läget nu i september.
Närmaste månaden pekar allt mot att det blir rusning till nätbutiker och auktionssajter.
Bedömningen är att e-handeln slår nytt rekord i årets julhandel. Hälften av de tillfrågade handlarna tror att den ökar, enligt en undersökning som branschorganisationen Svensk Handel presenterade förra veckan.
Enligt Symantec står kreditkortsinformation för 31 procent av det totala utbudet på den svarta marknaden. Bedragarna kan handla och använda uppgifterna som valuta.
Stulna bankkontouppgifter står för 20 procent av det totala antalet varor i de här sammanhangen. De säljs för mellan 10 och 1 000 dollar och uppgifterna kan spridas till flera olika händer.

Mer läsning

Annons