Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fara att bada i Lillsjön

/
  • Lillsjön är inte förgiftad. Det beskedet lämnar Jari Hiltula. ”Det är absurt hur det ryktet uppstått”, säger han.  Foto: Henrik Flygare

Rykten florerar att Lillsjön skulle vara förgiftad och oduglig som badplats. Enligt Jari Hiltula, miljöchef på kommunen, finns det ingen som helst grund för de teorierna. – Det är absurt att ett sådant rykte ens kan uppstå, säger han.

Annons

Lillsjön i Odensala har under en period omgärdats av rykten om att dess vatten skulle vara förgiftat och att man blir sjuk av att bada i sjön.

En teori skulle vara att nedsmutsat vatten rinner ut i sjön från kommunens stora snötipp i Odenskog.

Det ryktet torde vi kunna avskriva som en så kallad ”urban legend”.

– Jag har ingen förståelse för tanken att Lillsjön skulle vara förgiftad, säger Jari Hiltula som är miljöchef på Östersunds kommun och hänvisar i första hand till en provtagning som gjordes i mars i år.

– Vi har tagit en mängd prover på en rad kemiska parametrar för vattnet vid Lillsjön, dessa prover har även följts upp senare. Där har vi inte sett några som helst spår av något onormalt.

Men har du någon förståelse för var ryktet kan komma ifrån?

– Jag har inte en aning om var det kommer ifrån. Det finns ingen som har presenterat någon form av fakta att falla tillbaka på, inte som jag har sett åtminstone, och det är ingen som vet vem källan till informationen är, säger Jari Hiltula upprört.

– För mig känns det lite absurt att folk pratar om Lillsjön som förgiftad.

Mer läsning

Annons