Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen får kontakt med Christian som seglar i tsunamiområdet

/
  • Enligt uppgifter orsakades tsunamin, som på tisdagen slog till mot Samoaöarna, av en jordbävning av storleken 8,3 på Richterskalan. Ett stort antal byggnader har jämnats med marken och närmare 100 personer befarades i går ha omkommit i spåren av jättevågen.   Foto: AP/Scanpix
  • Christian Karlström, 24 år, från Östersund på segelbåten som var på väg till en plats i området där tsunamin slog till i tisdags.
Foto: Privat

Sedan tsunamin slog till mot Samoa har inte Cathrine Johansson fått någon kontakt med sin 24-årige son som seglar i området.

Annons

Ett stort antal byggnader har jämnats med marken och närmare 100 personer befarades i går ha omkommit i spåren av jättevågen.

I Östersund befinner sig Cathrine Johanson utan veta om hennes son Christian Karlström har drabbats eller seglar vidare.

– Jag har inte hört någonting och en kompis till honom som anlänt till Rarotonga har hört av sig och meddelat att han klarat tsunamin, säger Cathrine Johansson.

– Min son är på väg till en plats som ligger lite närmare Samoa men därifrån har vi inte hört någonting.

Cathrine hade senast kontakt med sonen i lördags när han lämnade Morea, norr om Tahiti, inför den fortsatta färden på söndag morgon.

Han färdas med en tolv meter lång segelbåt tillsammans med andra personer i en besättning som mönstrade på efter kontakt med en belgisk kapten via e-post.

Christian har varit ute sedan den 26 april. Turen beräknas pågå ett år.

– Att Christian fick följa med var fantastiskt. Han är uppväxt i Östersund men nu har han lärt sig hantera seglingen efter att ha passerat några stormar på vägen.

Christian och hans kompis från Göteborg seglade på samma båt till Morea. Därifrån färdades de i söndags på olika båtar i riktning mot området där tsunamin slog till i tisdags.

Enligt vad som hittills framkommit orsakades tsunamin av en jordbävning av storleken 8, 3 på Richterskalan. Den utlöste en tsunamivarning från Hawaii till Nya Zeeland. En fyra till sex meter hög våg slog ut flera byar på amerikanska Samoa.

– Det känns fruktansvärt med den här ovissheten, säger Cathrine Johansson.

Telefonkontakten med honom har gått via en kvinna på båten som tagit emot samtal och SMS.

– Efter det som hänt har det inte gått att komma fram, konstaterar Cathrine.

– När jag tittar på bilder från området ser det fruktansvärt ut.

– Som det känns nu vet jag inte om jag har ett barn eller inte.

Mer läsning

Annons