Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen byggstrejk i länet

Det blir ingen strejk för byggarbetarna i länet. I dag kunde fack och arbetsgivare komma överens om ett nytt avtal som löper fram till 31 mars nästa år.

Annons

Strax innan månadsskiftet sade fackförbundet Byggnads upp sitt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier, BI. I onsdags kom nästa stridsåtgärd då Byggnads meddelade att förbundet tänkte gå ut i strejk den 15 april om parterna inte kommit överens.

Men stridsåtgärden blev alltså inte särskilt långvarig. I lördags meddelade både Byggnads och BI att de båda parterna var överens om ett nytt avtal. Det innebär att de 41 byggnadsarbetare i länet som skulle ha tagits ut i strejken den 15 april slipper lägga ner sitt arbete.

Det nya avtalet innebär i korthet att den tidigare överenskomna löneökningen på 3,40 kronor i timmen kommer att betalas ut. Avtalet innebär också att byggnadsarbetarnas personalutrymmen i byggbodarna ska förbättras.

– Äntligen är frågan om förbättrad standard i byggbodarna löst. De gamla bestämmelserna härstammar från 70-talet. De nya bestämmelserna innebär bland annat större plats i bodarna för varje byggnadsarbetare, låsbara skåp och förbättrad möjlighet att torka arbetskläderna, säger Byggnads ordförande Hans Tilly i ett pressmeddelande.

Men arbetsgivarparten BI är inte lika nöjd med det nya avtalet som Byggnads verkar vara.

– Byggarbetsgivarna konstaterar att vi egentligen inte har något annat val i nuvarande situation än att acceptera de krav Byggnads fört fram innan strejken bryter ut. Det avtal som nu undertecknats innehåller kostnadshöjningar men, i en tid med mycket svåra ekonomiska problem, måste vi ta samhällsansvar och undanröja strejkhotet, säger BI:s vd Bo Antoni i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons