Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga sparåtgärder för Östersunds kommun

Finanskrisen innebär inga större åtgärdspaket för Östersunds kommun – än.
– Behöver inte vidta några drastiska spar-åtgärder 2009 utöver de 30 miljoner som redan är beslutat, men kommunen kommer att få ett sämre resultat.

Annons
Det säger Greger Wikner, budgetchefen på Östersunds kommun.
Kommunen har räknat med ett plusresultat på närmare 70 miljoner kronor i den preliminära budgeten 2009 vilket är en ganska stabil budget som innebär "god ekonomisk hushållning", enligt Greger Wikner.
Finsanskrisen och lågkonjunkturen kommer inte att drabba Östersunds kommun nämnvärt 2009.
– Vi tappar skatteintäkter på cirka 40 miljoner, men vi har plusposter som exempelvis sänkt arbetsgivaravgift och förbättringar på statsbidragssidan som balanserar upp. Den preliminära budgeten är balanserad med en sådan marginal att vi inte behöver göra ytterligare besparingar 2009.
Men från 2010 och framåt kommer läget att bli besvärligare. Skatteintäkterna blir uppåt 80 miljoner kronor lägre per år enligt den senaste skatteprognosen.
– Vi har lagt in 15 miljoner kronor i besparing från 2010, men ska vi ha en budgetbalansering med de lägre skatteintäkterna måste det läggas ut betydligt större sparkrav.
Greger Wikner konstaterar att Östersunds kommun har en så pass bra ekonomi i grunden att läget på finansfronten är stabil.
– Men de kommuner som har dålig ekonomi och hade en svag budget även innan finanskrisen sitter på pottkanten.
Den ekonomiska situationen för kommunerna i landet som helhet är fortfarande ganska bra, men den försämras nu i snabbare takt än tidigare beräknat. Det visar SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) ekonomirapport som presenterades i går, torsdag.
– Kommuner och landsting får nu mindre pengar än väntat att röra sig med. Det innebär att de måste hålla igen på kostnaderna och effektivisera verksamheten, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.
J Vi tappar skatteintäkter, men har plusposter och förbättringar på statsbidragssidan som balanserar upp.
greger wikner, budgetchef

Mer läsning

Annons