Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga pengar till Olles staty

Ska Olle 11 år få sin staty av Gustav III? Ställningen inom Östersunds kommun är just nu 1-1. Det blir till sist fullmäktige som får avgöra frågan.

Annons

Olle Björkebaum skrev i februari i år ett medborgarförslag där han önskade att Östersunds kommun skulle sätta upp en staty av Gustav III någonstans centralt i staden. Hans idé var att statyn skulle kunna placeras i Badhusparken alternativt en bit ut i vattnet.

Olle hade tydligt formulerat sitt förslag där han klargjorde sin åsikt att en av Sveriges stora kungar och dessutom den som grundade staden förtjänade en staty i Östersund.

Ärendet togs i juni upp av kommunens miljö- och samhällsnämnd som ansåg att idén var god och att man gärna skulle upplåta en lämplig plats för konungen. Alltså ett ja till statyn.

Men i torsdags, när turen att yttra sig hade kommit till kultur- och fritidsnämnden, så stötte Olle Björkebaums förslag på motstånd. Nämnden säger att det i och för sig är viktigt att arbeta med utsmyckning av den offentliga miljön. Men några pengar till en staty av Gustav III finns inte. Nämnden gör bedömningen att en staty – beroende på val av konstnär, material och placering – skulle kosta från flera hundra tusen kronor och uppåt. Alltså ett nej till statyn.

Frågan ska nu upp till kommunfullmäktige som slutgiltigt avgör om Olle Björkebaums staty kan bli verklighet.

Mer läsning

Annons