Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga maktmedel mot intrång på kommunal mark

Du får inte bygga på kommunens mark. Men det finns ett flertal exempel i Östersunds kommun på medborgare som inte respekterar det. Problemet är att kommunen inte har några maktmedel mot intrång på offentlig mark.

Annons

För gemene man känns det rätt naturligt att inte börja bygga egna grillplatser på kommunens mark. Eller smälla upp ett staket, hasa in en friggebod på granntomten eller kapa en tall som tillhör kommunen. Men det gäller inte alla.

Tjänstemännen och juristerna på Östersunds kommun har, på förekommen anledning, tittat på vilka rutiner som krävs för handläggning av intrång på offentlig mark ägd av Östersunds kommun.

"Trafik och Park har uppmärksammat att intrång på offentlig mark skett på ett flertal ställen i Östersunds kommun. Efter att fastighetsägare som gjort intrång fått en erinran så har de flesta tagit bort privata objekt och slutat tillägna sig kommunal mark. I de fall där vi inte fått någon respons på våra krav krävs nu annan åt gärd för att vi skall kunna hävda kommunens äganderätt till kommunal fastighetsmark", skriver tjänstemännen i ett ärende som ska diskuteras i miljö- och samhällsnämnden nästa vecka.

Problemet är att det inte finns klara regler för hur kommunen ska agera om medborgare använder kommunens mark som sin egen och ignorerar kommunens påpekanden.

– Vi vill ha en handlingsregel för att hantera den här typen av ärenden, säger Lars Andersson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

• Vad händer om jag får för mig att bygga exempelvis en friggebod på kommunens mark. Får jag böter då?

– Det är det vi vill utreda. Det är nämligen inte helt solklart vad som händer då. En friggebod kräver ju till exempel inget bygglov och vi ska nu bena ut juridiskt hur vi ska gå tillväga.

Mer läsning

Annons