Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Informerades om hur man söker pengar från EU:s landsbygdsprogram

/
  • Cirka 30 personer hade kommit till mötet, idel i öra, för att lära sig mer om Leader och möjligheten att söka projektpengar. Foto: Håkan Luthman

35 miljoner kronor finns att söka för företagsamma företag, föreningar och organisationer för samverkansprojekt som leder till en livskraftig landsbygd. På torsdagskvällen var det första av sammanlagt nio informationsmöten om Leader Storsjöbygden.

Annons

Leder Storsöbygden har varit igång ett par år redan. Men nu har det kommit så långt att det är dags att söka projektmedel. För att inspirera och informera om hur det fungerar kommer det under januari och februari att vara ett antal informationsmöten runt om i Leaderområdet. Det första ägde rum i Dvärsätt på torsdagskvällen.

– Det som är unikt med Leader är att det är samverkan mellan ideella, privata och offentliga intressenter. Och det är ledamöter från de olika intressenterna i kommunerna som deltar som fattar besluten om vilka projekt som ska få pengar, säger Linda Näsén, verksamhetsledare för Leader Storsjöbygden.

Leader Storsjöbygden lägger fokus på en livskraftig landsbygd och har sex insatsområden som prioriteras: Lokalt engagemang och mötesplatser för dialog, varumärken och landsbygdsföretagande, lokal produktion och förädling, livsmiljö och hälsa, service och handel, stad och land.

– Inom lokal produktion och förädling kan det till exempel vara projekt som samverkanslösningar för internethandel eller distribution. I insatsområde stad och land handlar det om samverkan mellan stad, i det här fallet Östersund och Åre, och landsbygden, säger Linda Näsén.

Exempel på projekt inom det sist nämnda området är marknadsföring av landsbygdens besöks- och upplevelsenäring som är riktad till besökare i Åre och Östersund eller gemensamma strukturer för presumtiva inflyttare, arbetskraft och boenden.

Befintliga verksamheter och enskilda företag eller föreningar kan inte söka pengar inom Leader.

– Projekten ska vara lokalt förankrade och ska gagna och komma till nytta för flera. Därför uppmuntras trepartnerskap, samverkan mellan flera parter, säger Linda Näsén.

Hon betonar att medlen inte är till som företagsstöd utan att det ska var nya oprövade idéer där flera parter samverkar i projektet.

– Varje projekt är unikt och bedöms utifrån det, säger Linda Näsén.

Mer läsning

Annons