Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Informationshaveri stoppade arenabeslutet på mållinjen

Juni månad är nästa deadline för beslut om Arenabygget. Längre får det inte ta att ytterligare utreda var den ska byggas. Det konstaterar oppositionsrådet Carina Zetterström (C), som bidrog till att alliansen fick ytterligare betänketid i går.

Annons

– Arenabygget ska stå i 50 år och att vänta någon månad till gör inget, säger Carina som efterlyser ett bättre beslutsunderlag med tanke på att det är cirka 245 miljoner kronor som ska investeras.

Det ligger i linje med länsidrottsförbundets uppfattning, som framfördes i brev till fullmäktigeledamöterna inför torsdagens möte.

Vad är det egentligen ni borde ha fått veta tidigare och som du anser att ni måste titta närmare på?

– För mig kom vissa saker upp väldigt sent, de sista dagarna. Saker som jag som representant för arenagruppen själklart borde ha fått tagit del av, säger Carina Zetterström.

Som exempel nämner hon länsidrottens synpunkter som de har framfört sedan september, via samverkansrådet.

– Vi har en representant i samverkansrådet som har suttit i arenagruppen, kommunalrådet Karin Thomasson, men där har endast hockeyns och enstaka förslag och synpunkter framförts. Det tycker jag inte känns riktigt rätt.

Är det för smal del av idrotten vars uppfattning kommit fram till arenagruppen?

– Nja, alla synpunkter bör komma fram i beredningsskedet. Då ska man ha information om vad alla tycker och så har inte skett, säger Carina Zetterström.

Hon vänder sig också mot beskedet om att marken vid Litsvägen inte är till försäljning. Det har medfört att politikerna låtit sig nöjas med det beskedet och alternativet har lagts åt sidan.

– Att det skulle vara möjligt att driva förhandlingarna om den här marken hårdare har inte heller kommit fram.

Det handlar om nedre sidan om Litsvägen, mitt emot skidstadion. Marken ägs av Fältjägaren AB.

Hur lång tid handlar det om för att komma in i en ny beslutsprocess?

– Om man vill vara seriös tycker jag att man dels måste göra mycket bättre driftskalkyler och ha en medborgardialog. Det har man varit mycket noga med när det gäller exempelvis Stortorget. Men här har det överhuvudtaget inte förekommit.

– I juni skulle arenan kunna tas upp igen i fullmäktige. Mer försenat än så behöver det inte bli. Men jag tror att majoriteten kommer att ta upp det vid nästa fullmäktige i april. De är väldigt angelägna att få igenom beslutet.

För en månad sedan skickade kommunens arenagrupp ut pressinformation med rubriken: ”Förslag om arenans placering klart”. Sedan dess har sprickan mellan alliansen och s-majoriteten vuxit.

Carina Zetterström ingår i arenagruppen. I det månadsgamla pressutskicket finns en skrivning om att hon vill att arenan placeras på nuvarande slakteritomten. På så sätt kan lokalerna samutnyttjas för skidskyttet och skidstadions nya behov.

Men har det tillkommit så mycket information på en månad att frågan måste göras om.

– Ja det har det. Debatten har precis börjat och då bestämmer sig Socialdemokraterna för att snabbt gå till beslut genom att kalla in en extra kommunstyrelse.

– Samma eftermiddag ska kommunfullmäktige ta beslut. Men det var väldigt många fullmäktigeledamöter som inte kände sig tillräckligt insatta och redo att gå till beslut.

I alliansens återremiss talas det om att kompletteringar av befintliga anläggningar ska utredas. Hur många sådana kan bli aktuella med koppling till arenafrågan?

– Jag uppfattar det som en fördjupning av materialet som finns framme och att vända och vrida på det en gång till. Det skulle kunna innebära att titta närmare på nybyggnationen vid Sporthallen; om det är möjligt att lägga in en gymnastikarena där.

Kan det bli aktuellt att bryta ut en del av verksamheten som är tänkt att ingå i arenan och förlägga den vid någon nuvarande byggnad?

– Det jag funderar på är om en bandyplan måste ligga samlat vid en gemensam arena. Det var något som AnnSofie Anderson tog upp på stående fot vid vårt absolut sista möte.

– Hon tyckte att bandyplanen också skulle vara med. Jag sa ja till det då men har börjat tänka om och bandyplanens placering kan diskuteras.

Att det har hänt så mycket sista månaden med information som inte kommit fram , vem eller vilka har ansvar för det?

– Ytterst är det AnnSofie Andersson som är ordförande för arenagruppen och som lett arbetet där.

– Jag vet inte om man ska klandra hit och dit men det var ett riktigt beslut att skjuta upp frågan, just därför att det kommit fram mycket information och det kanske finns mer vi borde veta, säger Carina Zetterström.

Mer läsning

Annons