Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensaoro ökar försäljningen av alkogel lavinartat

/
  • Josefin Wollblad fick gå ut och hämta mer flaskor med alkogel åt Maria Riikola. Foto: Ulrika Andersson
  • Josefin Wollblad berättar att försäljningen av huddesinfektionsprodukter märktes tydligt i samband med uppmärksammandet av svininfluensan.

Efter svininfluenselarmen så tillhör alkogel och andra huddesinfektionsprodukter Apotekets storsäljare.

På ett år har försäljningen ökat med 100 procent.

Annons

Hotet om en kommande svininfluensa har fått ordentlig fart på försäljningen av alkogel och andra huddesinfektionsprodukter.

Sverker Renlund är kategorigruppchef på Apoteket AB.

– Försäljningen av huddesinfektionsmedel har ökat. Vi har sett en markant ökning under hela året. Framförallt under våren. Vi säljer dubbelt så mycket som vi gjorde förra året, säger han.

Vad tror du det beror på?

– Det finns nog en allmänt ökad insikt om att god handhygien är bästa sättet att undvika smittspridning.

Thomas Rappe är vd på Opus Healthcare AB som är ett av företagen som säljer alkogel och olika huddesinfektionsprodukter. Han bekräftar att huddesinfektionsprodukter har blivit allt mer efterfrågat. Men han ser inte en direkt koppling till svininfluensan utan påminner om att det funnits en rad olika sjukdomar de senaste åren där en god handhygien kan förhindra smitta.

– Generellt sett så ser vi en ökning. Det har varit under många år. Men framförallt senaste året har vi sålt mer, säger han.

På Apoteket Gripen i Östersund får personalen numera ofta fylla på alkogel och det finns ett stort sug efter huddesinfektionsprodukter.

– Det var väldigt mycket när det stod om svininfluensan och hur man använder alkogel, säger Josefin Wollblad, apotekare.

Maria Riikola som jobbar på H&M är på Apoteket för att köpa sju(!) flaskor med alkogel.

– Det är till H&M och personalen där. Jag tog upp det på vårt morgonmöte att vi skulle börja med alkogel och de andra var positiva. Det är nog lite på grund av svininfluensan, säger hon.

Mer läsning

Annons