Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inbillningssjuka" måste tas på allvar

/
  • Journalisten och författaren Åsa Moberg talade om vikten av att ta de
  • Vårdtåget blev en uppskattad mötesplats för ett par hundra Jämtlandsmedlemmar i Vårdförbundet, vilka fick träffas, byta erfarenheter och ta del av ny information.

Vårdtåget besökte Östersund på tisdagen. Ett helt tåg lastat med kompetens och inspiration för alla som arbetar inom vården.

Annons

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund såg inte alls sliten ut, trots att turnén redan sträckt sig från Skåne till Jämtland.
– Visst är det intensivt, men det ger otroligt positiv energi att få träffa alla medlemmar under sådana här trevliga former, och blir en helt annan sak än när man sitter tillsammans på ett möte i två timmar.

Vårdtåget innehöll filmvisning och utställningar om allehanda ting i ämnet vård. Gott om materiel för den som ville fördjupa sig i något speciellt område och på eftermiddagen hölls en mängd seminarier och föreläsningar. Kvällen avslutades med en god middag och underhållning.

Åsa Moberg föreläste om den grupp patienter inom vården som utgörs av kroniskt sjuka, äldre och psykiskt sjuka. I antal utgör gruppen inte mera än 3,5 procent av patienterna men förbrukar hälften av alla vårdkostnader. Detta är gruppen som sällan tas på allvar utan i stället ofta ses som en störning i systemet. Åsa Moberg anser att detta är helt fel inställning:

– De borde i stället vara vårdens guldkortskunder, säger hon.

Hon framhöll att en patient som upplever lidande av fysisk eller psykisk art måste tas på fullt allvar. Hon berättade bland annat om det försök som gjorts i Kalmar:

– När en patient återkommit till vården fyra gånger för samma krämpa så sätter man in ett speciellt "Mångbesökarteam". Detta team innehåller alla specialresurser; läkare, sjuksköterska, psykiatriker, sjukgymnast, arbetsterapeut, farmaceut och geriatriker (= specialist på åldringars sjukdomar). Det har gett mycket goda resultat för alla parter. Patienterna blir bättre och vårdkostnaderna har minskat.

Många av dessa patienter som haft mångårigt lidande, och inte känt sig väl mottagna i vården tidigare, har visat sig vara felmedicinerade och blivit bra sedan de fått rätt läkemedel enligt Åsa Moberg:

– Vi har ingen riktig forskning angående äldres medicinering. Forskningen sker på yngre, friska män i stället för på sjuka, äldre damer. Vi behöver verkligen mera äldrekompetens i vården.

Mer läsning

Annons