Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsledare inför rätta för sexofredande av pojkar

Under en vistelse i Jämtland förra året misstänks en idrottsledare ha sexofredat fem pojkar.
Samtliga är bosatta utanför länet. I rätte-gången krävde de fem pojkarna sammanlagt 40 000 kronor i skadestånd.

Annons
Pojkarna anser sig ha blivit kränkta av idrottsledaren som också anklagas för att ha utsatt dem för psykiskt lidande efteråt.
Rättegången i torsdags hölls bakom stängda dörrar i Kalmar tingsrätt.
I rätten medgav idrottsledaren att åklagarens beskrivning av vad som hade hänt var riktig men att "allt hade fullständigt missuppfattats".
Åklagaren redogjorde för att idrottsledaren, under vistelsen i Jämtland och vid resorna dit och hem, ska ha varit närgången mot pojkarna och företagit vissa sexuella handlingar emot dem.
Det handlar bland annat om att han legat i sängen på och bredvid pojkarna. Det finns även uppgifter om att han visat sitt kön för dem. Han hade vidare haft en porrtidning med sig, som han tillhandahållit, uppgav åklagaren.
"Närgångenheten bestod i bland annat pussar, smekningar och kramar. Enligt åklagaren hade han använt ett sexuellt språk som var att betrakta som en kränkning av pojkarnas sexuella integritet", skriver tidningen Östra Småland.
Idrottsledaren medgav genom sin advokat att åklagarens beskrivning i stort sett är riktig. Det enda han invände mot var att han skulle ha tillhandahållit porrtidningen. Däremot var det riktigt att han haft en sådan
Den misstänkt sexuella närgångenheten är enligt idrottsledaren handlingar som är att betrakta som att han tröstade pojkarna när de var ledsna och längtade hem. Det ska inte ha haft något sexuellt syfte.
Drygt två timmars videoinspelade förhör användes under rättetången. Även pojkarnas föräldrar var med och vittnade om vad pojkarna sagt och hur de reagerat sedan de kommit hem från Jämtland.

Mer läsning

Annons