Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I utvandrarnas spår

/
  • Huset i Höla. Lovisa Molander Engströms barndomshem
  • ”Kusinerna”. från vänster Bill Engström, Linda Dahlgren, Ida Molander-Johansson, Arne Engström, Sandra Hall och Mary Croxford. I bakgrunden huset där Karl och Lovisa Engström bodde. Foto: Seved Johansson, Ida Molander
  • Lovisa Molander-Engström och Elisabeth Molander-Andersson. Kortet taget i Duluth hos Elisabeth 1936.Elk River ligger längs vägen Minneapolis – St Cloud cirka 10 mil från Minneapolis.
  • Engströms farm i Elk River utanför Minneapolis i Minnesota.Karl och Lovisa Molander Engström. Kortet taget i Elk River 1923. Foto: Privat
  • Flyttningsbevis Lovisa Molander Engström.
  • På Ellis Island, New York, finns en minnesvägg med mer än 700 000 namn (den största namnväggen i världen) på de som invandrade. Här hittade vi Karl och Louisa Molander Engströms namn.
  • Amerikakoffertar på Ellis Island-museet.

Mot löftets land. Ida Molander och Seved Johansson har rest i Idas förfäders fotspår i Minneapolis.

Annons

För 120 år sedan var Amerika en kontinent som lockade och drog många svenskar. Där kunde man bli sin egen, utan att styras av kyrkan, där fanns arbete, guld och äventyr.

Lovisa Molander-Engström utvandrade till Nordamerika år 1888. Hon föddes på en liten gård i Höla, Hallen 1865. Föräldrarna var Olof Molander och Kerstin Carlsdotter från Persåsen. 1883 gifte sig Lovisa med värmlänningen och snickaren Karl Engström och ett år senare föddes sonen Carl.

År 1886 flyttade de till Värmskog i Värmland och bosatte sig på gården Romängen där Karls föräldrar bodde. Redan nu hade Karl planer på att utvandra till Amerika.

År 1887 gick Karl ombord på ångaren Rollo i Kristiania. Från Englands östkust tog han tåget till Liverpool och från Queenstown på Irland reste han med båten ”City of Montreal”.

Den 20 juni anlände Karl till New York och sen blev det Chicago, där han arbetade som snickare. Efter en kort tid flyttade han till Minneapolis och nu var det möjligt för familjen att komma. Lovisa var inte så glad åt detta. Hon hade hoppats att Karl skulle komma hem. Lyckligtvis behövde hon inte resa ensam utan Fridolf, en bror till Karl, gjorde henne sällskap när hon tillsammans med de två barnen lämnade Sverige i maj 1888. De anlände till New York den 25 juni, efter en ansträngande resa.

Lovisa och hennes familj klarade kontrollen på invandrar-stationen utan problem men för många av emigranterna var denna plats det enda de fick se av Amerika innan de blev tillbakasända till Sverige.

Vid stationen fick de genomgå ”besiktning” av en doktor. Här undersöktes hjärta, lungor, hår och nacke. Doktorn skrev direkt på emigranternas kläder om han upptäckte något som skulle kontrolleras. Dessutom skulle de visa sina pengar och betyg och allt det man polletterat. I den stora trängseln som uppstod hände det ibland att släktingar kom ifrån varandra eller att de blev bestulna.

Lovisa och barnen och svågern Fridolf kom efter många olika färdsätt till Minneapolis där Karl tog emot dem. Här bodde familjen i cirka tre år och Karl arbetade som snickare. Nu bestod familjen av fem personer. De flyttade senare till Superior i Wisconsin för att komma nära Karls bror August. Det fanns gott om jobb eftersom de nu befann sig i ett område där stora skogsarealer kalhöggs och där det även fanns gruvindustri.

Vid den här tiden kom också Lovisas syster Elisabeth från Kövra till Superior. Efter några år gifte sig Elisabeth med svensken Anders Anderson och de bosatte sig i Duluth, där de drev en affär under många år.

Karl och Lovisa flyttade ännu en gång, eftersom det blev ont om arbete i Superior och kanske ville de förverkliga sin dröm om en egen farm. År 1899 förvärvade de sina första fyrtio ”acres” i Meadowvale, fem mil från Elk River. Enligt en lag som kallades Homesteadlagen kunde varje immigrant, som ville bli amerikansk medborgare, gratis få 160 acres, cirka 65 hektar jord, med full äganderätt sedan jorden brukats och bebotts i fem år.

Familjen Engström Molander fick bo hos grannarna medan timmer höggs och det två våningar höga huset byggdes. De levde ett hårt liv i vildmarken, långt till släktingarna och inte så många grannar.

Familjen kom så småningom att bestå av nio barn. 1925 blev Lovisa änka och hon bodde nu på gården tillsammans med några söner.

1938 inträffade en stor händelse i Lovisas liv. Då kom hennes bror Olof Molander på besök. Det var 50 år sen de senast såg varandra och det måste ha varit underbart att få träffas igen. Olof var ju den ende av syskonen Molander, som hade besökt dem och själva fick de aldrig råd att åka till Sverige.

Lovisa dog 1949 och därefter bodde olika släktingar i Karls och Lovisas hus men 1972 flyttade sonsonen Arne och hans fru Marilyn in. På farmen fanns biffdjur, hästar och kycklingar och man odlade majs, vete och råg.

I dag 2008 har Arne och Marilyn Engström byggt ett nytt hus i närheten och en dotter med familj bor på den över hundra år gamla Engströmfarmen. Arne är mycket intresserad av släkten i Sverige och vid vårt besök i Elk River i somras sa han: ”Min största dröm är att någon gång få besöka de platser där mina far- och morföräldrar kommer ifrån”. Detta visar att banden är starka och intresset stort för det gamla landet Sverige.

Mer läsning

Annons