Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I samma hus men på olika våningar

/
  • Rune Evertsson, 88 år har varit gift med sin Ingegärd, 86, i snart 45 år. De trodde att skulle få bo ihop även när de kom till äldreboendet Frösö strand, men så blev det inte.Nu sitter de ensamma på varsin våning.
  • – Min lilla gubbe, tänk vad jag har saknat dig, säger Ingegärd till Rune och kramar om honom.
  • – Jag känner ingen här på avdelningen och det blir långa dagar utan min gubbe. Så här vill jag inte ha det, säger Ingegärd Evertsson.
  • Det blev ett tårfyllt möte mellan Rune och Ingegärd när de äntligen fick träffas efter att varit från varandra en vecka. Foto: Jan Andersson

– Min lilla gubbe. Kom så får jag krama om dig.

Det blev ett tårdrypande möte mellan makarna Rune och Ingegärd Evertsson, när de under gårdagen äntligen fick träffa varandra. Paret bor på samma äldreboende, men på olika våningar.

Annons

Rune, 88 år och Ingegärd Evertsson, 86, har varit gifta i snart 45 år. De har bott i sin lägenhet på Frösön och där skulle de bo fortfarande om inte Rune blivit sjuk och tagit bort sitt ena ben. Ingegärd skötte om Rune så gott det gick men för någon månad gick det inte längre och paret flyttade till Frösö strands äldreboende.

– Jag trodde väl att vi skulle få bo tillsammans när vi kom hit, säger Ingegärd. Men så blev det inte. Rune fick ett rum i våningen nedanför och sitter där ensam och här sitter jag, lika ensam som han. Det känns så konstigt. Vi har varit tillsammans varje dag sedan vi träffades och nu var det en vecka sedan jag såg honom.

När Ingegärd har frågat varför inte hon kan få bo med Rune tycker hon att ingen vill ge något svar.

– Min lägenhet här räcker till oss bägge och vi skulle ha så mycket glädje av varandra. Nu bor vi så nära varandra, men kan inte träffas ändå.

I går ordnade LT så att Rune och Ingegärd äntligen fick träffa varandra.

När de bägge träffas rullar tårarna nedanför kinderna på dem och Ingegärd viskar i Runes öra hur mycket hon saknade honom.

– Min lilla gubbe, tänk om du kunde bo hos mig istället, säger Ingegärd och kramar Rune länge och hårt.

Ingegärds son, Christer Johansson sitter med under intervjun med sin mamma och sin styvpappa. Han har också engagerat sig hårt för att Rune och hans mamma ska få bo tillsammans, men även han har gått bet på att få ett svar varför det blivit så här.

– Jag ser att min mamma mår så dåligt över att behöva sitta ensam på sitt rum. Hon känner inga andra här på avdelningen och hon skulle behöva Rune att pyssla om. Jag förstår inte varför det blivit så här. Ska man inte försöka göra det bästa för de gamla som bor här på Frösö strand?

Christer Johansson säger också att han har begärt att personalen ska se till att mamman och styvpappan ska få träffas dagligen.

– Men tydligen har det inte gått att ordna, eftersom det gått en vecka innan de senast träffades.

Länstidningen försökte ett flertal gånger att få tag i biträdande enhetschefen Mona Andersson, men hon hade kopplat ur sin telefon och den övriga personalen visste bara att hon satt i ett möte och inte gick att nå. Under onsdagen hoppas vi att det går att få tag i Andersson för att få svar på våra frågor.

Mer läsning

Annons