Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Odensala har bäcken blivit en skamfläck

/
  • Odensalabäcken är igentäppt med både vege-tation och skräp. Thord Larsson fun-derar på hur det kan ha gått så här långt. ”Det ska vara en oas. Nu är den en skam-fläck”, säger han.
Foto: Moa Toresson
  • ”Det blir trevligare här utanför om det ser fräschare ut i bäcken”, konstaterar Martin Sharif Andersson.Foto: Moa Toresson

– Vad tänker du när du ser det här? frågar Thord Larsson, bosatt i Odensala sedan 30 år tillbaka. Oden­salabäcken är igenväxt och skräpet samlas i högar på vegetationen.

Annons

Problemområdet sträcker sig från bron vid kyrkan ner till korsningen vid Lillsjövägen. Thord Larsson, revyräven som senast var aktuell med Alsenrevyn, har reagerat på att det inte är någon som städar upp.

– Det här är ju en centralpunkt för Odensala med skolan, hälsocentralen, pizzerian och det nybyggda torget. Det ska vara en oas. Nu är den en skamfläck för odensala.

Han berättar att det gjordes en uppstädning för tio år sedan men att det sedan dess bara har blivit värre och värre för varje år.

Ett annat problem som Thord Larsson har uppmärksammat är genomströmningen av harr.

– Harren som kommer från Lillsjön måste ju vända när han kommer hit och likaså den som kommer från Storsjön, det är ju inga flygfiskar, konstaterar han.

Thord Larsson är inte den enda som reagerat på den igenväxta och nedskräpade bäcken.

– Det säger för jävligt ut, säger Martin Sharif Andersson, ägare till kiosken som ligger alldeles i anslutning till torget och bäcken.

Bäcken har sett ut på samma sätt sedan han startade sin verksamhet 2006 och han får ofta höra kunder som påpekar bäckens tillstånd.

– Turister som varit här, bland annat under Storsjöcupen, undrade varför det bland annat låg cyklar i bäcken.

Östersunds kommun medger att de har varit medvetna om situationen några åtgärder har det ännu inte beslutats om.

– Någonting vill man göra, frågan är vad och när? Det är även en pengafråga eftersom det kommer kosta en hel del, säger Nicole Lindsjö på kommunens trafik och parkenhet.

– Det är något av ett sammanträffande faktiskt för kommunen har tillsammans med länsstyrelsen varit ut till området idag (läs fredag) för att se hur man kan gå vidare, berättar hon.

Mer läsning

Annons