Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Odensala får du bäst hjälp med din diabetes

/
  • Diabetessköterskan Elisabeth Bångman är stolt över att just de blivit utsedde till Årets diabetesteam 2008. Foto: Håkan Luthman
  • Information kring diabetes är ett viktigt inslag i arbetet med sjuk-domen på Odensala hälsocentral.

På hälsocentralen i Odensala, Östersund, har Årets diabetesteam 2008 utsetts. Nästa vecka ska distriktsläkaren Mikael Lilja hämta prispengarna på 30 000 kronor i Uppsala.

Annons

– Det känns jättekul att vi blir uppmärksammade, säger diabetessköterskan Elisabeth Bångman som tillsammans med Mikael Lilja och diabetessköterskan Doris Nilsson får priset.

– Tidigare fick patienterna själva ringa till oss och boka tid för en årskontroll, säger hon vidare. Men det fungerade inte riktigt bra. Nu har vi strukturerat upp det och kallar patienterna.

– Då har de innan fått svar på alla sina prover och är förberedda när de ska träffa doktorn. Ofta har blodtrycket varit för högt på patienterna och där har vi tagit krafttag. Det gäller att se hela behandlingen.

Totalt har hälsocentralen i Odensala 11 000 människor i sitt upptagningsområde och av dessa är det 400 diabetespatienter.

Diabetesteamet har tagit initiativ till gruppundervisning för dem som nyss fått sjukdomen, där har de fått lära sig om sin sjukdom.

Hälsocentralen är ansluten till NDR, ett nationellt diabetesregister, och under flera år har resultaten varit desamma för hälsocentralen.

De har exempelvis varit ganska bra på blodsockerbehandling men klart sämre än landet i genomsnitt på blodtrycksbehandling.

Trots försök hade inte förbättring skett under flera år och täckningsgraden i NDR var bara 1,5 procent av befolkningen.

Nu bestämde sig hälsocentralen för att förbättra patientens kunskap kring diabetessjukdom liksom delaktighet i behandlingen och förbättra Odensalas behandling av olika riskfaktorer så att betydligt fler når uppsatta behandlingsmål.

Det skulle göras så kostnadseffektivt som möjligt.

Hälsocentralens diabetiker kallades sedan till ett informationsmöte på den internationella diabetesdagen 2007 och 225 patienter kom liksom en del anhöriga.

Därefter började de arbeta på det nya sättet. Formulär fylls i, prover tas, patienterna kallas till kontroller varje år och det förs samtal om livsstilsfrågor.

Årlig statistikrapport lämnas och det sker en fortlöpande diabetesutbildning i grupp av diabetessköterskorna.

Under drygt 1,5 år har det nya sättet att arbeta varit i gång. Resultaten har mycket väl motsvarat förväntningarna.

Resultaten har helt enkelt varit så goda att diabetesteamet får utmärkelsen.

Vad ska ni göra för pengarna?

– Vi har inte pratat om det ännu, säger Elisabeth Bångman, det kanske blir någon fortbildning.

Mer läsning

Annons