Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kärva tider får du bli din egen doktor

/
  • ”Kunderna är pålästa i dag och är mer benägen att testa sig själva”, säger Apotekschefen Jasmine Olbrant i Östersund. Foto: Henrik Flygare

Apotekets sortiment av självtester växer och resultaten blir allt säkrare. Snart kanske vi kan bli vår egen ”hemmadoktor” i landstingens allt kärvare ekonomiska läge.

Annons

Efter att ha ställt sin diagnos genom ett självtest kan patienten sedan bota åkomman med receptfria produkter från Apoteket eller skicka efter någon dundermedicin på nätet.

Apotekschefen Jasmine Olbrant i Östersund plockar runt i Apotekets hyllor för egenvård.

– Graviditetstestet är det vanligaste, säger hon, liksom äggstockstestet för dem som vill testa när ägglossningen sker när de tänker skaffa barn.

Klamydiatestet för både kvinnor och män säljs också, detta trots att ett sådant test är gratis inom sjukvården.

– De testar själva hemma genom att skicka provet till ett ackrediterat laboratorium som ofta landstingen använder också. Blir svaret positivt går beskedet direkt till smittskyddet och så får man själv besked exempelvis via sms, berättar Jasmine Olbrant.

Testet kostar 300 kronor.

Smittskyddssköterskan Maria Omberg tycker det är onödigt att patienter ska betala dyrt för något som faktiskt är gratis.

– Vi har kanske fått in något enstaka självtest till smittskyddet, säger hon, det är inte vanligt alls. Går patienten till oss och testar sig får de så mycket mer. De får träffa någon att diskutera med och får annan information på köpet.

Vad tycker då läkarna om detta?

– Det är som det mesta både och, säger distriktsläkaren Per Magnusson i Järpen som även är ordförande i Läkemedelskommittén. Klamydiatestet kan det faktiskt vara en vits med, men det finns på nätet också, klamydia.se, och är helt gratis och tillförlitligt.

Kan dessa självtester innebära en risk för patienterna?

– Risken finns att det leder fel, man tar fel test och förleds att tro att man är frisk fast man inte är det.

Per Magnusson menar att allt inte heller är svart eller vitt, många testresultat kan vara svårtolkade. Man måste veta att testerna är tillförlitliga så det inte blir fel.

På vissa tester får de rådet att uppsöka läkare om svaret är positivt, har du haft någon sådan patient.

– Nej, det har jag aldrig varit med om någon gång.

Apoteket säger att själv-testerna är ett sätt att avlasta vården att vara ett komplement. Kan det bli så i nedskärningstider att vården inte längre kommer att erbjuda vissa av dessa tester?

– Ja, i utvalda fall kanske där svaren är lättolkade och där det inte blir några jätteallvarliga konsekvenser om det blir fel. Det måste vara utvalda tester.

Mer läsning

Annons