Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Jämtland går det en politiker på 155 invånare – ger en bra närhet

/
  • Eva Hellstrand (C) basar för kommunstyrelsen i Åre, som är kommunen med flest politiskt engagerade småbarnsföräldrar. Däremot har de minst antal kvinnliga politiker, jämfört med övriga kommuner. ”Men på ledande poster är vi jämnt fördelade”, säger hon.  Foto: Håkan Luthman
  • Inom landstingspolitiken, där Harriet Jorderud (S)  är vice ordförande i landstingsstyrelsen, är könsfördelningen jämn. 52 procent är män och 48 procent är kvinnor.   Foto: Håkan Luthman
  • Jämtlands län har en god representation av småbarnsföräldrar inom politiken. Susanne Hansson (S), Strömsund,  är både småbarnsförälder och fritidspolitiker. Och med ett heltidsjobb som projektledare inom kommunen och två barn mellan 1–3 år hemma, blir det ibland svårt att hinna med allt. ”Man får prioritera, pussla och ta hjälp  av föräldrar och svärföräldrar och så får man hitta en balans – för det är viktigt att alla kan vara med inom politiken”, säger hon.    Foto: Jonas Ottosson

På riksdagsplanet går det en politiker på 26 000 invånare. I Jämtland går det en politiker på 155 invånare, något som ger en bra närhet att påverka. Men det är också nödvändigt för ett så geografiskt stort län som Jämtland, anser länets politiker.

Annons

Vilka är de egentligen, de folkvalda politikerna i länets kommuner och i landstinget? Kvinnor, män, pensionärer eller medelålders? Svaren på detta har Sveriges kommuner och landsting tagit fram.

95 procent av länets 943 förtroendevalda är fritidspolitiker, det vill säga påverkar samhället vid sidan om sin ordinarie sysselsättning.

– De är grunden för politiken, det är de som står i kön i butiken och är våra tentakler ute i samhället, säger Eva Hellstrand (C) kommunalråd i Åre och Harriet Jorderud (S) vice ordförande i landstingsstyrelsen, som hör till de få fem procenten som är heltidsanställda politiker.

En politiker på 155 länsbor gör att jämtarna har betydligt ”närmare” till sina politiker än andra svenskar, då rikssnittet är en på 179 personer. Men några tankar på att krympa de beslutande organen landstingsfullmäktige eller fullmäktige i Åre lutar det inte åt, enligt Harriet och Eva.

– För att sprida politiken i hela kommunen kräver det en bra representation. Och vårt län är lika stort som från Skanör upp till Vättern. Då är det trixigt för oss att leva upp till en god demokratisk nivå med färre politiker, säger Harriet Jorderud.

De flesta jämtländska politikerna är i den gyllene medelåldern mellan 50–64 år. Och både de unga, mellan 18–29 år, samt pensionärerna är få till antalet. Men det problemet är likadant i riket som i Jämtland. Och Eva Hellstrand tror att formen för hur man jobbar med politiken behöver ändras med tiden för att locka yngre.

– Det är något vi får fundera över, vilka förändringar som måste göras framöver. Jag har inget svar på det i dag, men om 20–30 år tror jag att det är organiserat på ett annat vis, säger hon.

Småbarnsföräldrar finns det glädjande nog gott om bland länets politiker.

Åre kommun har största andelen, där 16 procent av dem har små barn hemma.

– Tittar man på befolkningspyramiden så har vi också mycket småbarnsfamiljer i kommunen, förklarar Eva Hellstrand.

Mer läsning

Annons