Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag fyller länet 200 år

Jämtlands län firar 200 år i dag. Visste du det här om länets historia?

Annons

Den 7 maj 1810 bildades Jämtlands län genom ett kungligt beslut. Innan dess hade de båda landskapen, Jämtland och Härjedalen, likt en jojo åkt mellan olika nationaliteter och regioner.

Från början var Jämtland en självständig region men anslöts till Norge efter ett slag på Storsjöns is år 1178. Härjedalen var redan då integrerat i det norska Tröndelag. Efter freden i Brömsebro 1645 tillföll både Jämtland och Härjedalen Sverige. De båda lanskapen hamnade dock i olika län. Hudiksvalls och Härnösands.

Vid freden i Roskilde 13 år senare hamnade Jämtland och Härjedalen återigen i Trondheims län men den här gången under svensk flagg. Efter freden i Köpenhamn, år 1660, blev Tröndelag danskt område. Jämtland och Härjedalen förblev svenska territorier och tillhörde då Västernorrlands län. Härjedalen övergick 1762 till Gävleborgs län.

Ett decennium in på 1800-talet var det alltså dags att bilda det som vi i dag känner som Jämtlands län. Men bildandet blev inte helt odramatiskt. Riksdagsledamot Anders Nilsson från Stugun var den som drev frågan. Han ville bilda länet eftersom han ansåg att det behövdes en bättre lokal styrning av det stora område som låg längs den norska gränsen mot Tröndelag. Så småningom fick han med sig den provisoriska regering som tillsatts efter statskuppen mot Gustav IV Adolf.
Det fanns däremot  fanns inget större lokalt stöd för bildandet av ett nytt län. Det skulle nämligen innebära en större statlig förvaltning som kostade mer pengar. När kungen till sist fattade beslutet var det under högljudda protester från bondeståndet.

Den länsstyrelse som inrättades 1810 bestod av tio personer och Anders Wasell tillträdde den nya posten som landshövding. Motståndet mot det nya länet fortsatte under en tid då lokala sockenstämmor och olika riksdagspolitiker flera gånger krävde att länet skulle upphöra. Men så blev det alltså inte.

Vid bildandet av det nya länet så ingick Jämtlands landskap, som överfördes från Västernorrlands län, och Härjedalens landskap, som tillhört Gävleborgs län. Jämtlands län har också vuxit i ett par etapper. År 1864 tillkom trakterna kring Ytterhogdal och Ängsjö i Hälsingland. År 1974 överfördes Fjällsjö, Bodum och Tåsjö i Ångermanland från Västernorrlands län.
Källa: www.wikipedia.se

Mer läsning

Annons