Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrorna är klara – största höjningen i Bergs kommun

Förhandlingarna mellan de allmännyttiga fastighetsbolagen i länet och hyresgästföreningen var tämligen odramatisk i år. En medling krävdes för att komma till ett avgörande. Störst höjning blev det för hushållen i Bergs kommun.

Annons

Ragunda kommun var sist ut i årets hyresförhandlingar med hyresgästföreningen och där landar höjningen för hyresgästerna i kommunen på tre procent från oktober.

– Jag är förvånad över att Ragunda kom in så sent i förhandlingarna, men det kan ha att göra med att de har så mycket ekonomiska frågor att röra i i kommunen, säger Conny Säker på hyresgästföreningen.

Fjolårets stora hyresstrid stod Östersundsbostäder för. Det tog ett halvår innan förhandlingarna var klara då Östersundsbostäder krävde 2,5 procents höjning medan hyresgästföreningen inte gick med på mer än en procent. Överenskommelsen blev två procent.

Årets förhandlingar borde kanske ha varit hårdare. Även i år strandade visserligen förhandlingarna och hamnade hos hyresmarknadskommittén, men kravet från Östersundsbostäder var sex procents höjning - mer än dubbelt så mycket från året innan.

– Tittar man bara på Östersundsbostäder kan man tycka att det gick bättre i år, men generellt sätt har det inte vara några stora problem. Samtidigt var det inget annat bolag än Östersundsbostäder som vände sig till hyresmarknadskommittén, säger Conny Säker.

Hyresgästerna i Bergskommun får i år den högsta hyreshöjningen, 3,4 procent, med start från oktober.

Alla andra kommer dock att få betala hyran retroaktivt.

Den lägsta höjningen blir i Strömsund där hyresgästerna får betala 2,1 procent mer men med retroaktiv hyreshöjning från januari.

Mer läsning

Annons