Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyfsat för cyklister i stan – men det kan bli bättre

/
  • Petter Björnsson på kommunens avdelning Grön Trafik tror de föreslagna åtgärderna kan bli ett lyft för cyklingen – trots Östersunds alla backar.

En undersökning av Östersunds cykeltrafik kom i dagarna. Norrlands ”San Francisco” hävdar sig trots alla uppförsbackar ganska bra.

Annons

Det var inte bara Östersund som sattes under luppen. Utredningen om cykelåkning omfattade även Sundsvall och Trondheim och presenterades på ett seminarium i veckan.

De tre städerna poängsattes på en hundragradig skala. Östersund och Trondheim landade båda på runt 60 medan Sundsvall var ”sämst i klassen” på strax under 40 i betyg.

Göte Muhrén, s, ordförande i miljö- och samhällsnämnden var med på seminariet.

– Vi ligger hyfsat till och behöver inte skämmas. Men det är många saker vi kan förbättra, säger han.

I utredningen som presenterades följde också med en rad olika åtgärder som göra det ännu bättre för cyklister i Östersund.

Göte Muhrén släpper själv något av en bomb. Han har reagerat på att det finns dåligt med parkeringsplatser för cyklister vintertid i city. Nu hoppas han att kommunen kan visa vägen genom att ordna parkeringsplatser inomhus för sina anställda.

– Jag kommer att lägga ett förslag om att vi ska göra i ordning platser i garaget för cyklister, avslöjar han.

Petter Björnsson på kommunens avdelning Grön Trafik tror de föreslagna åtgärderna kan bli ett lyft för cyklingen – trots Östersunds alla backar.

Han är optimist när det gäller möjligheten att ”trolla bort” kraftiga uppförsbackar genom nya vägsträckningar.

– När man bygger nya cykelvägar kan man se till att undvika att dra dem uppför korta branta backar, säger han.

Varken Petter Björnsson eller Göte Muhrén vill uttala sig om tidsramar för när nya cykelvägar eller nya parkeringsplatser kan byggas.

– Vi har satt en budget på 60–70 miljoner kronor för de här åtgärderna. Det finns ingen tidsram. Men politikerna får ett bättre beslutsunderlag, säger Petter Björnsson.

– Vi har fått det här underlaget nu och ska ta ställning till det, säger Göte Muhrén.

Mer läsning

Annons