Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudmisstänkt kvar i häktet

Den 33-åring som är huvudmisstänkt för basebollmisshandeln i en lägenhet i Östersund ska vara fortsatt häktad i väntan på domen.

Annons

Det beslutade tingsrätten på fredag kväll efter sista rättegångspasset som inte var slut förrän efter klockan åtta på kvällen.

Då bestämde domstolens ledamöter att 33-åringen ska vara fortsatt häktad misstänkt för i vart fall grov misshandel.

De två personer som är misstänkta för medhjälp slipper häktet, men en av dem avtjänar redan ett straff och ska fortsätta med det. Domen kommer om två veckor.

Under slutpläderingarna konstaterade åklagare Åse Schoultz att hon är övertygad om att tingsrätten fått en bild av att de vittnen som hörts utsatts för påverkan sedan polisens utredning blev klar.

– De har med emfas hävdat att polisförhören inte speglat deras berättelser under rättegången, sa åklagaren.

Hon bedömer att offrets utpekande av 33-åringen, med 99 procents säkerhet, väger tungt bland bevisen: Bara det maskerade ansiktet saknas för att bilden ska vara klar.

33-åringens advokat Joakim Nyman framhöll däremot att offret var kraftigt påverkad av droger och lägenheten var nästan mörk när överfallet skedde.

Joakim Nyman redovisade också att offret även lämnat uppgifter om en annan gärningsman första tiden efter brottet; först när han började pussla ihop bitarna och hört vad andra sagt blev 33-åringen rätt gärningsman.

– Och med ledning av de tekniska bevisen går det inte att döma 33-åringen för brottet, enligt advokat Joakim Nyman.

Båda medhjälparna medger att de varit på platsen men ligger lågt i frågan om vem den tredje personen var som slog med basebollträt. En kallade honom konsekvent för Mr X under rättegången.

Åklagare Åse Schoultz hävdar att 33-åringen i första hand ska dömas för mordförsök, eftersom han insett effekten av slagen med basebollträ och ändå varit likgiltig.

Advokat Andreas Victor företräder offret som träffades av basebollträt:

– Det har varit ett otäckt mål och det är särskilt obehagligt när folk inte vill prata ut och tala om vad de vet, sa Andreas Victor.

Han konstaterade att det är för mycket som sammanfaller, på så många punkter, att någon annan gärningsman än 33-åringen inte är tänkbar.

Innehavaren av lägenheten där brottet inträffade företräds av advokat Rolf Lohse. Han knyter an till Andreas Victors bedömning.

– Det är olustigt med ett mål där så många är så rädda. Det är uppenbart att folk tar tillbaka uppgifter i det här målet därför att de är rädda, sa Rolf Lohse som hävdar att det inte finns någon annan att vara rädd för än 33-åringen.

Mer läsning

Annons