Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husmark Pehrsson tänker inte lämna utförsäkrade vind för våg

/
  • Jämtlands län har fortfarande högst ohälsotal av alla län. Det kunde social­-  försäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson konstatera när hon besökte Östersund i går.  Foto: Henrik Flygare
  • Något fängelse ville inte socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson prata om, i stället vurmade hon för omförsäkringen som kommer för alla som kastas ut ur sjukförsäkringen vid nyår.
Foto: Henrik Flygare

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) ville inte prata om fängelse när hon besökte Östersund i går. Det viktiga var i stället den omförsäkring som ska erbjudas alla som ramlar ur sjukförsäkringen vid nyår.

Annons

– Jag är här för att prata med Försäkringskassan om en viktig fråga, nämligen alla personer som lämnar sjukförsäkringen och kommer att erbjudas en omförsäkring, med en statlig ersättning eller a-kassa och inte minst vidare möjligheter till arbetslivsinriktad rehabilitering.

Nu kommer 360 personer i länet att utförsäkras, vad har du att säga till dem?

– Vi har redan för ett och ett halvt år sedan, inför rehabiliteringskedjan, sagt att detta kommer, en omförsäkring för personer som orkar och kan men som har lämnat sjukförsäkringen av olika anledningar. De kommer aktivt att lämnas över till Arbetsförmedlingen med introduktion, stöd, hjälp och rehabilitering.

Hon menar att de inte som förut kan lämna människor som inte fick fortsatt sjukpenning eller fortsatt tidsbegränsad förtidspension vind för våg.

Nu satsar staten 17 miljarder på arbetslivsinriktad rehabilitering.

Välfärden kommer att stå i fokus denna valrörelse. Vad kommer att skilja Alliansens politik mot det Socialdemokratiska?

– Jag tar Östersunds kommun som exempel. De får nu extra pengar, 40 miljoner kronor, från staten för att inte säga upp personal inom exempelvis barnomsorg och skola. Nu hör jag att Socialdemokraterna här i stället väljer att lägga dessa pengar på kistbotten och fortsätta med sin besparing. Det tycker jag visar på skillnaden.

Men pengarna räcker bara ett år och sedan är kommunen lika illa ute igen?

– De vet väl inte vad som kommer i nästa budget. Får man 40 miljoner när man håller på att säga upp personal är det väldigt viktigt att försöka värna den personalen.

Hon pekar även på skillnaden när man ska börja beskatta de som har ganska normala inkomster som undersköterskor och lärare.

– Det innebär mindre konsumtion, mindre efterfrågan på varor och tjänster. Fler blir uppsagda. Det är en väldigt tydlig skillnad.

Landstingens dåliga ekonomi gör att vården ser olika ut beroende på var du bor. Är det okej?

– Som sköterska måste jag tycka att vi ska ha en likvärdig vård i hela landet. Sedan har vi politiker som styr med olika majoriteter och då får vi acceptera skillnader.

– Men landstinget i Jämtland får nu närmare 30 miljoner av sjukvårdsmiljarden för att förbättra arbetet med sjukskrivna.

– Sedan gäller det att jobba på så ni får del av kömiljarden, det är politikerna som är ansvarig för den vård som bedrivs.

Mer läsning

Annons