Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hus ockuperades i Östersund

/
  • Tidigt i lördags morse ockuperades Hotell Aston i centrala Östersund och genast satte ockupanterna upp skynken där det stod:
  • Alla vara välkomna in till hotellet som ockuperades under ett dygn i helgen.
  • I lördags kväll hölls en fest i huset, som ska ha varit lugn. På kvällen tillverkade ungdomarna sina egna kvällstidningslöp.
  • Det har ockuperats många hus runt om i Sverige det senaste året och i helgen var det dags för ett trettiotal ungdomar att ta över ett hus i Östersund.
  • Inne på hotellet bjöds det på nybakade bullar. ”Det här är en jättebra idé. Jag har varit här hela dagen”, säger Maria Weber.
  • Huset som ockuperades är ett gammalt hotell med rum på två våningar, samt en källare och vind.
  • Ockupanterna gjorde huset hemtrevligt genom att inreda med möbler som de hittade på vinden och målade plakat.

Bygg billiga hyresrätter och fritidsgårdar eller låt ungdomarna ta över de tomma husen som redan finns i Östersund. Det var budskapet från den grupp ungdomar som ockuperade Hotell Aston i Östersund.

Annons

Tidigt i lördags morse ockuperades det gamla hotellet i centrala Östersund och genast satte ockupanterna upp plakat där det stod: "Välkommen till Hotell Lyckliga Gatan".

– Vi är lyckliga här inne helt enkelt, säger Hannes Nygård, en av initiativtagarna.

Det har ockuperats många hus runt om i Sverige det senaste året och i helgen var det dags för en grupp ungdomar att ta över ett hus i Östersund.

– Det är en protest mot bostadsbristen och vi vill visa för politikerna och allmänheten att det finns tomma hus mitt i centrala stan, säger Hannes Nygård.

Ockupanterna gjorde huset hemtrevligt genom att inreda med möbler som de hittade på vinden. Alla vara välkomna in till hotellet, där det bjöds på nybakade bullar.

– Enligt uppgifter har hotellet stått tomt här i minst sju år och det har hela tiden sålts mellan olika fastighetsbolag. Väldigt onödigt, säger Hannes Nygård.

Han och de andra ockupanterna menar att kommunen skulle kunna köpa huset och låta det bli ett ställe för ungdomar.

– Här står tomma hus helt i onödan. Samtidigt har folk ingenstans att bo, säger Gustaf Modin, som har åkt från Gävle för att delta i ockupationen.

Huset är ett gammalt hotell med rum på två våningar, samt en källare och vind.

– Det är ett perfekt ställe att förvalta för ungdomar, säger Love Andersson, en av ockupanterna.

Enligt deltagarna var huset helt alkohol- och drogfritt.

– Alla som inte följer det visar vi vägen ut. Vi vill visa att vi är skötsamma och seriösa, säger Love Andersson.

Under lördagen besökte polisen huset och gick en rundvandring. Eftersom det var lugnt och ockupanterna redan i lördags meddelade att bara skulle stanna ett dygn lät polisen de vara i fred. Enligt vakthavande polisbefäl hade ockupanterna också en överenskommelse med fastighetsägarna.

I lördags kväll hölls en fest i huset, som ska ha varit lugn.

Mer läsning

Annons